fbpx

Våre tips til valg av julevin

Få gode tips fra vinekspert Anders Kjuus-Nordby

I forrige artikkel om vin, introduserte vi en rekke nye begreper og typer vin for våre lesere. I denne artikkelen tar vi for oss julen som tema, med tips til hvilke typer vin man bør kjøpe til julemat- og fest.

Som sist har vi fått med oss vinekspert Anders Kjuus-Nordby, en person med lidenskapelig interesse for mat og drikkevarer. Vi skal se på hans vaner og tradisjoner for drikkevarer, og se nærmere på ulike typer vin til forskjellige anledninger under juletiden.

Vinmonopolet har et av verdens største utvalg av vin. Inkludert basisutvalget, bestillingsutvalget og spesialbutikkene tilbyr vinmonopolet over 18 000 varelinjer. Med andre ord bør det være mulig å finne noe for enhver smak og lommebok. Men det kan være krevende å velge, og ikke minst utfordrende å vite hva som passer til de ulike mattypene.

Anders oppfordrer alle til å benytte seg av bestillingsutvalget i mye større grad. Her er det uendelig mye godt å velge mellom, og man vil i mange tilfeller finne varer som er mye mer spennende enn basisutvalget (det som er hylleført på alle Vinmonopol). Nettsiden til Vinmonopolet har etter hvert blitt veldig bra, og her kan man i ro og mak bla seg igjennom utvalget og bestille varer slik man selv ønsker. Er du usikker på hva du skal velge, er det også en ide å oppsøke ditt lokale Vinmonopol for å be om råd fra de som jobber der. Vinmonopolet har et svært godt opplæringsprogram for sine ansatte og veldig mange av ekspeditørene har bred og god vinkompetanse.

Noen enkle huskeregler når du skal servere vin til mat


 • Det som påvirker samspillet mellom vin og mat er grunnsmakene søtt, salt, syrlighet og bitterhet.
 • Lett mat passer ofte bra med en lett vin.
 • Kraftig mat fordrer ofte en kraftigere vin.
 • Syre i vinen renser ofte opp ganen dersom det er snakk om mat med mye fett.
 • Viner med noe restsødme passer ofte til sterk og krydderet mat.
 • Søt vin til søt mat, men pass på at det ikke blir for søtt i forhold til hverandre.
 • Og sist, men ikke minst – Champagne passer til alt.

Husk måtehold

Jul er barnas høytid og i så måte er det viktig at vi som voksne viser måtehold med det vi drikker. Som Anders også nevnte i forrige artikkel oppfordres det til å heller drikke mindre og bedre enn å bøtte ned store mengder med middelmådig vin. Da blir det en mye bedre opplevelse for alle i selskapet.

Et råd til nyttårsaften er å ikke spare den beste Champagnen til midnatt, drikk den heller som aperitiff når gjestene kommer eller evt. til middagen.

Vin til julemat

Med denne miniguiden ønsker vi å gi en kort innføring til noen vinstiler og konkrete vintyper som passer til mye av den tradisjonelle julematen. I Norge er det lange tradisjoner for å velge øl og akevitt når man skal velge drikke til julematen. Vi ønsker å utfordre disse tradisjonene og vil forsøke å vise at vin vil være en like god kombinasjon, om ikke bedre, til de fleste av rettene. Men, igjen er det viktig å presisere slik vi gjorde i forrige artikkel at smak er individuelt. Drikk det du selv synes er best, ikke drikk noe du egentlig ikke liker kun fordi en «ekspert» har anbefalt det. Husk allikevel at smak er noe som kan trenes og etter hvert som man utforsker og utfordrer seg selv vil man mest sannsynlig endre mening om hva som funker og ikke på sikt.

Gløgg

Gløgg

Skal du servere gløgg, så forsøk å lage din egen i år. Styr unna standardflaskene som selges på matbutikken. Gå heller inn på nettet og finn en enkel oppskrift og sett i gang. Det er veldig enkelt. Bruk en enkel og billig rødvin som base og smaksett med brennevinet du foretrekker. Eksempler kan være rom, Cognac, vodka etc.

Og ikke glem den alkoholfrie varianten slik at det finnes noe for enhver smak.

Ribbe

Ribbe

Ribbe består av mye fett og serveres som regel sammen med julepølse, medisterkaker, saus og potet.
Her trengs det en vin med frukt, friskhet og en god porsjon syre. Champagne, hvit Burgund eller en fruktig Barbera vil kunne klare denne oppgaven svært bra.

Anders sine favoritter til ribbe:

 • Diebolt-Vallois Brut Prestige, varenummer 4005301, pris: 403,00 kr. (Champagne)
 • Matrot Meursault 2016, varenummer 3316301, pris: 439,90 kr.
 • Trediberri Barbera d`Alba 2017, varenummer: 1704501, pris: 179,90 kr.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

Uansett om man velger en røkt eller urøkt variant så inneholder pinnekjøtt mye salt og fett, noe som er viktig å tenke på når man skal velge vin. Etter at jeg for noen år siden ble tipset om at hvitvin ville være ett godt alternativ, har jeg forsøkt ulike varianter og kommet frem til at varianter med noe restsødme og god syrlighet passer utmerket.

Anders sine favoritter til pinnekjøtt: 

 • Carl Loewen Riesling Alte Reben 2017, varenummer; 4828701, pris; 189,90 kr.
 • Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2013, varenummer: 789401, pris; 359,90 kr.

Kalkun

Kalkun

Kalkun er en fugl som kommer på mange middagsbord i løpet av julen. Noen har den på selve julaften, mens enda flere velger denne magre og milde fuglen til festmåltidet på nyttårsaften.
Kalkunen er relativt allsidig og flere ulike viner vil passe. Hva vi evt. bruker som fyll i kalkunen vil også påvirke hvilken vin som vil passe best til. Pinot Noir, Barbera og Sangiovesa er alle druer som vil kunne følge fint til kalkunen.

Anders sine favoritter til kalkun: 

 • Castell’in Villa Chianti Classico Riserva, varenummer: 8095301, pris; 499,90 kr.
 • Elio Altare Barbera d’Alba 2016, varenummer: 4791201, pris: 285,00 kr.
 • Ca’Viola Barbera d’Alba Brichet 2015, varenummer; 10356101, pris; 249,90 kr.

Torsk

Torsk

En favoritt på Vestlandet og spesielt i Bergen. Det delikate hvite kjøttet vil kunne fungere optimalt sammen med rødvin. Da gjerne en lett vin som serveres lett avkjølt. Moden Bordeaux kan fungere, men enda bedre vil det kunne være med en lett Beaujolais av druen Gamay eller en Pinot Noir.

Anders sine favoritter til torsk: 

 • Foillard Morgon 2017, varenummer: 5117501, pris; 239,90 kr.
 • Schug Carneros Pinot Noir 2016, varenummer: 9359501, pris: 289,90 kr.

Rakfisk

Rakfisk

Nå som julen nærmer seg begynner årets rakfisk å bli ferdig modnet og klar for konsumering. Det aller meste som selges av rakfisk er laget med oppdrettsørret, men det finnes også mer eksklusive varianter slik som vill fjellørret. Får du tak i sistnevnte er den absolutt verdt å teste.

Anders forteller at «rakfisk kan fungere med Champagne, men etter at jeg deltok på et vinkurs for en tid tilbake og ble tipset om å forsøke en hvitvin på Chardonnay-druen fra Jura i Frankrike er jeg ikke lenger i tvil. Dette er den definitivt beste kombinasjonen.»

Anders sin favoritt til rakfisk:

 • Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2016, varenummer: 2221001, pris: 229,90 kr.

Nyttårs-Champagnen

Nyttårsaften er en dag mange har store forventninger til. Det er en dag hvor vi både kan reflektere over året som har gått og ikke minst feire vi at vi trer inn i et nytt år med nye muligheter. Veldig mange av oss har følgelig Champagne eller andre musserende varianter på denne dagen. Under kommer noen av Anders sine favoritter, her vil han også utfordre våre lesere til å utforske nye områder og anbefaler i tillegg til Champagne, musserende både fra England og Tasmania.

 • Charles Heidsieck Brut Réserve, varenummer: 3761801 Pris: 439,90 kr.
 • Hattingley Valley Classic Cuvée 2013, varenummer: 6885901, pris; 299,90 kr.
 • Arras Grand Vintage 2007, varenummer: 7347101, pris 590,00 kr.
 • Bollinger la Grande Année Brut 2005 MAGNUM, varenummer: 4369105 pris: 1849,50 kr.

Tips til slutt fra vineksperten

Med disse tipsene håper vi at mange av dere i år velger vin til årets julemiddag. Avslutningsvis ønsker Anders og komme med noen siste oppfordringer for at opplevelsen av vinen og maten skal bli enda litt bedre.


 • Velg riktig glass – glassene bør generelt ha en tulipanform og en relativt god størrelse på klokken. Champagne er mye omtalt i denne artikkelen, bruk heller store hvitvinsglass enn trange tradisjonelle champagneglass. Dette vil gi en helt annen opplevelse.
 • Drikk med måte, spesielt med barn til stede. La julen bli en høytid vi nyter sammen og ikke et fylleslag.
 • Husk gode alkoholfrie alternativer til de som ikke drikker. Vinmonopolet har mange gode alternativer og det finnes så mye mer enn eplejuice og Coca Cola. Forsøk for eksempel en Sparkling Apple-Pear Williams med varenummer 2188801.
 • Er det en gang i året vi virkelig skal unne oss gode råvarer er det på julaften. Støtt din lokale slakter og fiskehandler og kjøp skikkelige råvarer.

Med dette ønsker vi dere alle en riktig vinøs god jul! 

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x