fbpx

Smittetopp i flere vestlige land, tilbake til (u)normalen?

Og store bevegelser i oljeprisen

Den daglige smitteraten har falt fra toppnivåer i mange av de rike vestlige landene. Estimater viser at så mange som 3,9 milliarder mennesker på tvers av 92 land har vært i lockdown.

I de landene der kurven har passert toppen ser vi nå lettelser i restriksjonene. I noen land, som Norge og Danmark, åpner barneskolene (for de yngste) og barnehagene igjen, i Spania åpnes blant annet flere produksjonsfasiliteter, og i Tyskland vil enkelte butikker forsiktig åpnes igjen neste uke. Alt med varsomhet riktignok, frykten for en ny bølge av smittetilfeller gjør at veien tilbake blir lang og fortsatt full av restriksjoner.

Kilde: The Economist, 20. april 2020

Take my oil, please!

Det har vært en brutal uke i oljemarkedene, med store prisfall på spotpriser og terminkontrakter. Det mest ekstreme tilfellet skjedde mandag kveld, da terminkontraktene på amerikansk olje (WTI) med levering i mai falt til minus (!) 37 USD per fat. Den ekstreme bevegelsen skyldes at mange investorer måtte komme seg ut av mai-kontraktene som hadde forfall på tirsdag. Med amerikanske oljelagre som fyller seg opp, var det veldig få som ville motta olje i mai, derfor måtte investorer betale seg ut av forpliktelser (det er da i hovedsak finansielle investorer som ikke har noe behov for å fysisk motta olje).

Effektene av coronaviruset har ført til en kollaps i etterspørselen etter olje med anslagsvis 20-30 %. På toppen av dette fikk vi en priskrig mellom OPEC+ landene i mars, som førte til opprettholdelse og til og med en økning av produksjonen. Resultatet er at oljen fortsetter å fosse inn i markedet, og når den ikke forbrukes så må den lagres. Utfordringen er nå at oljelagrene fylles opp i rekordfart og løsningen er at produksjonen må falle betydelig for å oppnå noen slags form for balanse i markedet og videre legge til rette for høyere priser når etterspørselen kommer tilbake.

Det ble riktignok gjort en avtale om produksjonskutt (10 millioner fat per dag) den 12. april mellom OPEC og en gruppe andre land. Problemet, og dette har mange varslet om, er at det kan sammenlignes med å sette et lite Donald Duck-plaster på et åpent sår.

Inntil etterspørselen kommer tilbake vil vi nok fortsette å se stor prisvolatilitet i alle typer olje fremover.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x