fbpx

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Vinguide fra A til Å

Gode viner er ikke alltid synonymt med fancy etiketter og stive priser. Du kan finne gode viner i mange prisklasser, fra både nye og gamle årganger. Nøyaktig hva som avgjør om vinen er god eller ikke, varierer fra person til person, men det finnes noen klare indikatorer på hvordan en god vin skal smake og se ut.

Anders Kjuus-Nordby, Salgssjef og lidenskaplig vinentusiast sier:

-Smak vin med et åpent sinn og utfordre hele tiden din egen smak, utforsk både nye druer og områder. Etter hvert vil du lære hva som passer din smak og etter hvert som du smaker mer vil du nok også oppleve at smaken din utvikler seg og at preferansene dine endres. Men, viktigst av alt – drikk vin du selv liker, ikke drikk noe kun fordi en såkalt ekspert sier at dette skal være bra!

I denne artikkelen har vi fått råd fra ovennevnte, slik at du får det beste utgangspunktet for innkjøp av gode viner, som passer dine unike preferanser.

Research på vin

Research på vin

#1 Research

Gjør research for å lære mer om vin, områder og produksjon før du går til innkjøp av en ny flaske. Bli kjent med ulike typer vin, fremstillingsmetoder, og hvordan forskjellige faktorer slik som alder og terroir vil påvirke vinens smak og karakter.

 • Magasiner slik som «Wine Enthusiast» og «Wine Spectator» publiseres månedlig, og inneholder en lang rekke artikler relatert til læring om vin, produksjon og hvordan man skal nyte denne guddommelige drikken.
 • Det finnes tilnærmet utømmelige mengder med litteratur om temaet vin, et smart sted å starte dersom man ønsker å lære mer kan være Arne Ronold sin bok «Verdt å vite om vin»
 • Nettsider til både produsenter og importører inneholder nyttig informasjon om deres viner, årganger, område, fremstillingsmåte mv.
 • Skal man ta det ett skritt lenger og virkelig forstå vinens historie og hva som påvirker resultatet du som konsument kan nyte er det en ting som gjelder: reis og besøk de som lager vinen. Møt menneskene bak vinen, hør deres historie og opplev lidenskapen som ligger bak. Mange produsenter tar imot besøk, men husk å gjøre avtale på forhånd.

#2 Smak deg frem

Å forstå hva som gjør en vin bra, er viktig, men å vite hva en god vin smaker som er desto viktigere. Dette betyr at man må smake seg frem, for å få en forståelse. Prøv deg frem med vinsmakingskurs, besøk forskjellige restauranter med ulike konsepter slik som italiensk, spansk og fransk-inspirert mat.

 • Se etter arrangementer som tilbyr ulike typer vin.
 • Å smake vin er en essensiell del av læringen og er ikke minst veldig sosialt. Hvis du er ukomfortabel med å gå alene, kan du ta med en venn slik at dere lærer sammen.
 • Still spørsmål. Hvis det er en vin du liker, spør hvem som produserer den, hvilket land den kommer fra og hvilket år den ble produsert. Still spørsmål: «Jeg liker denne vinen veldig godt. Kan du fortelle meg hvem som har laget den og hvordan den får denne smaken?». Sammenlign vinsorter du liker og se om de har noe til felles, slik som om de kommer fra samme region, samme drue, samme jordsmonn etc.
 • Legg merke til hvordan vinen ser ut og lukter, sammen med selve smaken. Misfarging, sure og klare dufter, kan tyde på at vinen ikke er bra.

#3 Lær om ulike typer vin og druer

De fleste har hørt om rød, hvit, rosé eller musserende, men innenfor disse kategoriene finnes det mange ulike stiler og smaker. Les deg opp på standard vintyper og finn ut hvilke smaker du foretrekker. Som nevnt tidligere vil smaken din nesten garantert utvikle seg over tid, og du vil oppleve at preferansene dine endres. Her også er det viktig at det smakes med et åpent sinn og at man hele tiden søker å smake nye ting. Smak vin basert på samme drue, men fra ulike land og regioner. Smak gjerne også samme vin fra ulike årganger og de vil kunne bli overasket av hvor ulike de kan oppleves.

 • Chardonnay er relativt nøytral i aroma alene, men påvirkes lett av jordsmonnet og klimaet den dyrkes i. Noen av verdens utvilsomt beste hvitviner kommer fra Burgund, Frankrike og lages på Chardonnay. Disse vinene vil kunne oppleves som fete, men allikevel freshe og crispe med innslag av smør og nøtter. Fremstillingsmetoden avgjør også i stor grad hvilket smaksbilde vinene gir.  Den kan være alt fra fresh og crisp til fyldig og kompleks med aromaer som eple, sitrus, nøtter og mineraler. Denne druetypen tåler lang lagring, spesielt viner fra Chablis og Sentral Burgund. Chardonnay er en drue som dyrkes så å si alle steder det i dag lages vin. Utover Frankrike og Burgund kan det være vel vært og utforske Chardonnay baserte viner fra for eksempel Australia, Sør Afrika og USA. Man skal heller ikke glemme at Chardonnay er en av totalt 7 druer tillatt brukt i Champagne!
 • Riesling er også en svært populær hvitvinsdrue og er spesielt utbredt i Tyskland og Alsace i Frankrike. Risling har et naturlig høyt syre innhold og du vil ofte finne smaker av sitrus, lime, eple og fersken. Er man glad i sterk mat vil man ofte finne at en riesling med noe restsødme vil være den perfekte match. Nå som det er krabbesesong vil også en god riesling være ypperlig følge til dette.
 • Sauvignon Blanc er en aromatisk hvitvin med skarpe, urteegenskaper. Det kan også smake litt av sure frukter.
 • Merlot er en drue som stadig flere får sansen for, selvsagt i form av vin, etter hvert som det går opp for folk at det finnes en verden utenom Cabernet Sauvignon. Merlotviner er bløtere og mer krydret enn Cabernet. Ofte er vinene, så lenge de er vellaget saftigere, uten at det innebærer at de er saft-aktige. Merlot gir som regel mindre syre og taniner.
 • Cabernet sauvignon er en rødvinsdrue som dyrkes så å si alle steder hvor det lages vin, men utmerker seg best i litt kjøligere klima og mager jord. Druen har sitt opphav i Bordeaux i Frankrike, hvor den gjerne blandes med andre druetyper for å gi mer balanse og komplekse viner.
 • Pinot noir, eller Spätburgunderpå tysk, er en blå vindrue. Den benyttes først og fremst i produksjon av rødvin, men er også en viktig drue i mange Champagner. Pinot noir kommer opprinnelig fra Burgund i Frankrike. Den er Cote d’Ors store drue med særegen duft, smak og struktur.
 • Syrah, også kjent som Shiraz, er en dristig, søt rødvin som ofte smaker som krydder. Syrahs eldres godt, og sies å gå fantastisk med grillet kjøtt og vilt. 
 • Nebbiolo, kommer av det italienske ordet nebbio som betyr tåke. Nebbiolo er en svært viktig drue i hele Piemonte, Italia og er selve kongen i Barolo og Barbaresco. Dette er store viner med mye power som tåler svært lang lagring. Mange rosè viner er også basert på nebbiolo.

#4 Skriv notater i en egen vinjournal

Dette gjør det mulig å holde oversikt over hvilke viner du liker og de du ikke liker. Det lar deg også legge merke til bestemt ting du liker i en vin, slik at du bedre kan forstå din personlige smakspreferanse.

 • Du kan i tidsskrifter lage en spesiell oppføring for logging av vin online og man finner også lignende i bokformat hos bokhandlere og på Vinmonopolet. Dette gir deg raskere og mer spesifikke tilbakemeldinger og notater for å holde notatboken oppdatert og konsekvent.
 • Alternativt kan du alltids bruke en enkel notatbok for å holde oversikt over viner du har prøvd. Bit merke i typen vin, vingården den kommer fra, hvor vingården ligger i regionen, dato og dine egne betraktninger for vinsmaken.
 • Merk ting som smak, farge og lukt. Var vinen søt? Var det surt? Minnet vinen om sjokolade? Var den rød eller mørkerød? Luktet den som gress? Luktet det av frukt?
 • Alltid inkluder et lite notat som stadfester om du faktisk liker vinen. Dette kan være så enkelt som å skrive «bra smak» på toppen av hjørnet på arket, eller så kan du jo også lage ditt eget rating system.

Velge vin

Velge vin

#1 Pris

Vurder prisen på vinen, men ikke baser dine beslutninger ene og alene på denne faktoren. I disse dager, er det ikke uvanlig at vinprodusenter baserer sine priser på helt andre faktorer enn smak og vinens faktiske egenskaper.

 • Du kan i tidsskrifter lage en spesiell oppføring for logging av vin online og man finner også lignende i bokformat hos bokhandlere og på Vinmonopolet. Dette gir deg raskere og mer spesifikke tilbakemeldinger og notater for å holde notatboken oppdatert og konsekvent.
 • Alternativt kan du alltids bruke en enkel notatbok for å holde oversikt over viner du har prøvd. Bit merke i typen vin, vingården den kommer fra, hvor vingården ligger i regionen, dato og dine egne betraktninger for vinsmaken.
 • Merk ting som smak, farge og lukt. Var vinen søt? Var det surt? Minnet vinen om sjokolade? Var den rød eller mørkerød? Luktet den som gress? Luktet det av frukt?
 • Alltid inkluder et lite notat som stadfester om du faktisk liker vinen. Dette kan være så enkelt som å skrive «bra smak» på toppen av hjørnet på arket, eller så kan du jo også lage ditt eget rating system.

#2 Skrukork?

Ignorer tanken om at flasker med skrukork ikke kan anses å være gode viner. Et økt antall vinprodusenter går nå bort i fra den tradisjonelle vinkorken.

 • Skrukorker kan motvirke forkorkning, som er en naturlig kjemisk reaksjon som får vinen til å smake som våt papp.
 • Skrukorker holder også bakterier ut av vinen og tillater forbrukeren å bevare vinen over lengre tid etter åpning. Hvis du skal kjøpe en vin, som du ønsker å nyte over tid – bør du vurdere å kjøpe med skrukork.

#3 Se på årgangen

Les deg opp på årganger, en årgang kan være topp i en region, mens det kan være katastrofe i en annen. Noen viner vil kunne vinne mye på lagring og blir bare bedre og bedre med modning, mens andre viner kan har fullført sin aldringsprosess den dagen innholdet blir fylt opp og forseglet i flasken og bør konsumeres innen ett år.

 • Viner merket som «fine viner» på Vinmonopolet, kan bli bedre med modning. Rådfør deg med eksperten på Vinmonopolet hvis du er på utkikk etter en litt dyrere vin for lagring.
 • Mange «bedre» viner vil kunne være helt avhengige av fortsatt lagring for å få ut sitt potensial.

#4 Test vin med mat

Hva du spiser kan drastisk påvirke smaken på vinen du drikker. Kjøp en vin som passer godt med måltidet ditt, slik at du får de beste smakene fra vinen som komplimenterer maten du skal spise.

 • Salte matretter passer med søte viner.
 • Hvitt kjøtt har en tendens til å passe bedre med hvite viner, mens rødt kjøtt vanligvis smaker best med røde viner.
 • Lettere hvitviner passer oftest med sjømat, men fete og rike Chardonnay kan for eksempel passe meget godt til sjøkreps.
 • Søte matretter, slik som desserter passer best med søte viner.
 • Sterk mat passer best med en Riesling eller Gewürztraminer med restsødme.
 • Grønnsaksretter fungerer best med rike hvitviner og lette rødviner, slik som Chardonnay og Pinot Noir.
 • Når du skal spise flere retter, med forskjellige smaker, se etter en vin som er balansert og ikke for ekstrem i smak. Sauvignon Blanc og Pinot Noir er generelt konsekvent gode og krasjer sjeldent med mat.

#5 Bruk en vin-applikasjon

Smarttelefon-apper slik som Wine Ring lar deg registrere de viner du liker, og gir deg anbefalinger basert på dine preferanser.

 • Bruk appen sammen med vinjournalen din, for å rangere viner du liker.
 • Få spesifikke anbefalinger for vin og vinprodusenter for andre viner som du kan nyte basert på dine preferanser. Bruk dette til å gjøre handlingen av vin på polet enklere.

Å nyte vin

Å nyte vin

#1 Server vinen på ordentlig vis

Å kjøpe en god vin betyr ikke mye hvis du ikke serverer den på riktig måte. Bruk riktig glass, hold vinen på korrekt temperatur, og la enkelte viner få luft før du smaker. Slik unngår du unødvendige blemmer, som kan påvirke hvordan vinen smaker.

 • Bruk glass av god kvalitet, gjerne av merker som for eksempel Riedel eller Zalto
 • Glasset bør være tulipanformet, og stort nok. Oftere og oftere ser man at man også bruker «rødvinsglass» til både hvitvin og Champagne da de tradisjonelle smale og høye hvitvinsglassene dreper mye av duften i vinen.
 • Ikke alle hvitviner er nedkjølte og ikke alle rødviner må være i romtemperatur. Sjekk etiketten på flasken, for å se hva vinprodusenten anbefaler å gjøre før en eventuell lagring eller servering.
 • Å lufte vinen tillater den å oksideres, noe som bidrar til å kvitte seg med sure og uønskede smaker. Hell vinen i en karaffel en time før du serverer den for å bli kvitt unødvendige sterke smaker.

VinsortServeringstemperatur
Champagne / musserende6 – 10 grader
Tørr og lett hvitvin8 – 10 grader
Rike / fyldig hvitvin12 – 14 grader
Lett rødvin12 – 14 grader
Middels rødvin14- 16 grader
Kraftig / taninrik rødvin16 – 18 grader

#2 Rens ganen

Hvis du skal bytte mellom flere vintyper gjennom et helt måltid, bør du rense ganen mellom hver type vin. Dette holder smaken fra den forrige vinen borte, slik at du kan nyte den andre unike smaken.

 • Skorpe på brød brukes ofte som rensemiddel under vinsmaking, slik at den suger til seg vinrester og alkoholen som ligger lagret i munnen.
 • Den salte smaken av oliven kan bidra til å fjerne søte vinsmaker.
 • Et glass vann i romtemperatur renser ganen godt uten at du trenger å spise noe.

#3 Riktig oppbevaring og lagring

Få mest mulig ut av en god vin ved å sørge for at du oppbevarer den riktig etter at du har åpnet den. Dette holder smaken forseglet over lengre tid.

 • Oppbevar vinen stående for å minimere mengden vin som kommer i kontakt med luft.
 • Bruk korken, skruhetten eller din egen vinflaske-propp for å forsegle flaskeåpningen.
 • Oppbevar vinen din i en grad under romtemperatur. Hvis du har mulighet, kan du legge åpne flasker i kjøleskapet.
 • Skal man kjøpe vin for langsiktig lagring er det viktigste at vinen for ligger stille, mørkt og ved jevn temperatur. Temperaturen påvirker tempoet vinen modnes i. Jo høyere temperatur, jo fortere modnes vinen. Perfekt temperatur for lagring vil være mellom 12 og 14 grader.

Vinentusiastens favorittviner denne høsten

Anders Nordby - Vinentusiast
Anders Kjuus-Nordby, lidenskaplig vinentusiast.

(PS: Vinene i topplisten fås kjøpt på Vinmonopolet)

RødvinPrisVarenummerNotat
Réva Barolo 2013.NOK 399,905487301Ypperlig følge til vilt og rødt kjøtt.
Ioppa Ghemme 2007.NOK 229,90161801Moden nebbioli som er utmerket til rødt kjøtt, vilt og braiserte kjøtt.
Château Dudon Reserve de la Cave 2004.NOK 175,007921601Moden Bordeaux som fremdeles tåler noen år i kjelleren.
Trediberri Langhe Nebbiolo 2017.NOK 189,901697701Nebbiolo er fra en liten produsent, tåler 5-8 år i kjelleren.
Casa Ferreirinha Vinha Grande 2015.NOK 169,909928901Spennende Portugiser som passer perfekt til lam.
HvitvinPrisVarenummerNotat
Eleni & Edouard Vocoret Chablis Le Bas de Chapelot 2016.NOK 289,908346501Elegant Chablis som passer perfekt til sjøkreps og østers.
Clotilde Davenne Chablis 2016.NOK 200,004409601Enda en Chablis som vil være et godt følge til høstens skalldyr.
Schug Carneros Chardonnay 2016.NOK 299,909359201 Nydelig Chardonnay fra Sonoma, California som viser noe av det USA har å by på.
Frisk, kremet med en flott integrert eik.
Carl Loewen Riesling Alte Reben 2017.NOK 189,904828701Flott og anvendelig riesling som også vil funke fint til høstens sjømat.

Likte du artikkelen? Fant du nyttige tips til ditt neste innkjøp av vin? Del dine meninger om #forvaltningsbloggen på Facebook!

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x