fbpx

Slik kan næringsdrivende spare skatt på kort og lengre sikt

Få skatteadvokatens beste tips!

De fleste privatpersoner har forhåpentligvis fått levert selvangivelsen sin nå, men skattesesongen er ikke helt over for alle ennå. Næringsdrivende har nemlig ikke frist før 31. mai, og mange sitter med dette i disse dager.

Her kan du se en oversikt over Forvaltningshusets tjenester innen uavhengig rådgivning.

Skattemeldingen – dette bør du tenke på

Ifølge skatteadvokat i Harboe & Co, Harald Hauge, er det begrenset hva man kan endre på for 2017, men det er noen forhold man bør være oppmerksom på ved innspurten med skattemeldingen.

– Skatteetaten er spesielt opptatt av forholdet mellom aksjonær og selskap, hva gjelder kjøp og salg av eiendeler og tjenester mellom disse to. En uriktig prising kan for eksempel anses som utbytte til aksjonærer. En annen ting er at det ofte ligger private eiendeler i selskaper, som hytter, båter, leiligheter og liknende. Disse hører ikke hjemme der, og det er heller ikke gunstig skattemessig. Tap og lån er videre et sjekkpunkt som det er hensiktsmessig å ta en titt på, disse må ha en tydelig tilknytning til virksomheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange næringsdrivende sitter i disse dager i innspurten med skattemeldingen. Skatteadvoktat Harald Hauge gir gode tips til skattereduksjon på kort og lengre sikt. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
Skatteadvoktat Harald Hauge gir gode tips til skattereduksjon på kort og lengre sikt. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Hauge forteller videre at man fra 2016 har mulighet til å endre på skattemeldingen tre år frem i tid, noe som betyr at dersom man skulle finne feil eller mangler, er det ikke for sent å rette dem opp. Dette er en endring ikke alle har fått med seg.

Visste du at forvaltningsBloggen også er på podcast?
Hør Formuepodden her

Valg av selskapsform – hva lønner seg?

På litt lengre sikt kan det ha mye for seg å vurdere selskapsformen for virksomheten man driver.

Enkeltpersonforetak kan fungere fint for mange i oppstartsfasen, men også på sikt, og det er gunstige skatteregler for disse ved middels inntekter. I tillegg slipper man arbeidsgiveravgift som ville kommet i tillegg ved et AS. Men med enkeltpersonforetak må man selv sørge for god sykepengeforsikring, som for andre selskapsformer kommer med et ansettelsesforhold. Å drive flere sammen i et ansvarlig selskap (ANS) er også en fleksibel ordning, men det er flere hensyn enn det rent skattemessige som burde spille inn. Er det behov for å begrense ansvar, vil aksjeselskap være å anbefale. Så skattehensyn burde komme som et nummer to, mener Hauge.

Eier du næringseiendom?

Ifølge styreleder i Forvaltningshuset, Tore Malme, er det mange av deres kunder som eier næringseiendom eller har utleieleiligheter, noe som ikke alltid er like enkelt definere i et skattemessig perspektiv.
– Om man eier opp til fire leiligheter personlig, regnes det som alminnelig kapitalinntekt, men eier man derimot fem, er det næringsvirksomhet, forklarer Hauge. – Da kan man overføre én av leilighetene til et selskap, slik at man fortsatt eier fire privat og få lavere skatt på dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tore Malme
Tore Malme – Styreleder i Forvaltningshuset AS

Utbytte eller lønn?

Når man eier selskaper melder ofte spørsmålet seg om hva som er best av å ta ut lønn eller utbytte fra eget selskap. Hauge vil slå et slag for uttak av lønn ettersom dette gir pensjonspoeng og trygderettigheter. Så kan man eventuelt ta ut utbytte på toppen. Ved lønninger under ca. 600 000 er det også billigere å ta ut lønn enn utbytte når det gjelder skatt.

Salg av selskaper

Er man en av dem som tenker på å selge eget selskap, kan man ta noen grep i forkant av salget for å redusere skatten:

– Eier man et aksjeselskap personlig og selger det, vil man måtte betale skatt av gevinsten, men dersom man eier via et investeringsselskap eller personlig holdingselskap, ville aksjegevinsten vært skattefri. I forhold til selve salget er det viktig å være bevisst på betingelsene og vite at man risikerer å få personbeskatning på deler av vederlaget om det er satt betingelser om at du må jobbe i selskapet for å få vederlaget sin helhet.

Les også:

Slik tenker du som en profesjonell investor

Forvaltningshuset fortsetter veksten 

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x