fbpx

Slik kan du unngå å tape penger på kortsiktig trading

Frykt og grådighet kan føre til kortsiktige svingninger i kapitalmarkedet, og det kan være lett å falle for fristelsen til å prøve å time dette med kortsiktige handler. Det store spørsmålet er om man skal ri stormen ut, eller om du skal forsøke å utnytte momentet til din fordel.

Haren eller skilpadden

Det er en kjensgjerning at aksjemarkedet svinger gjennom økonomiske sykluser, globale kriser og eksogene sjokk som terrorangrep, handelskriger og presidentvalg. I tiden mellom de negative periodene skal aksjemarkedet i teorien stige mer i gjennomsnitt enn bankrente og boligpriser.

Disse svingningene gjør det mulig for de med de rette evnene å skape høy avkastning, men risikoen er også skyhøy fordi det potensielle tapet er stort. Det motsatte av å trade i disse svingningene er å minimere effekten av nedturene. En måte å gjøre det er å legge en langsiktig plan som også tar høyde for svingningene som vil komme, og holde deg til den planen. Du må velge mellom skilpadden og haren, selv om sistnevnte er den raskeste og mest fristende av de to.

Den berømte forfatteren Benjamin Graham uttalte følgende for 80 år siden: På kort sikt er markedet en stemmemaskin, på lang sikt er det en vektskål. Det han mente var at kortsiktige svingninger ofte bestemmes av hvilke aksjer som er populære og upopulære i dag, men i det langsiktige bilde blir selve substansen i alle aksjer avgjort på vektskålen. Kjøper du kvalitetsaksjer eller fond, vil det ofte lønne seg over tid.

Investorguru Warren Buffett har, mildt sagt, lykkes med sin langsiktige investeringsstrategi. Han er i dag blant verdens rikeste fordi han har eid kjente merkenavn og godt drevne amerikanske selskaper i flere tiår. Ifølge hans årlige investorbrev reduserer langsiktighet risikoen for at man dummer seg ut når markedet korrigerer.

Færre overraskelser, mer forutsigbarhet

Det finnes mange ulike tilnærminger til aksjemarkedet. Du kan kjøpe spekulative aksjer og spre risikoen på flere lodd. Du kan investere i store kjente selskaper, som svinger mindre enn de små vekstselskapene. Du kan kjøpe aksjefond, som er forvaltet av mennesker som prøver å plukke ut de beste aksjene. Du kan kjøpe indeksfond, som følger en bestemt aksjeindeks.

Les også: Nordmenn flest fremdeles tradisjonelle når det gjelder sparing

Valgene er mange, men det er én variabel som binder dem alle sammen, en tilnærming som må være på plass for å lykkes, og det er å ha en plan du følger med konkrete mål og forutsetninger.

En slik investeringsplan vil sette en ramme rundt investeringen, ta høyde for hvilke mål du ønsker å oppnå, og hjelpe deg når det blåser nordavind på børsene. Denne planen vil avgjøre hvordan du reagerer under ulike scenarioer, den vil sørge for at du hele tiden har stø kurs mot dine sparemål.

Hva bør være med i en investeringsplan?

Mange momenter bør dekkes i en god investeringsplan. Her er noen av dem:

  • Tydelige mål for investeringen(e)
  • Tidshorisont
  • Din økonomiske situasjon
  • Ønsket risikoprofil og risikoevne
  • Implementeringsplan (jevnlig sparing eller engangsinnskudd)
  • Sensitivitet for tap

Les også: Slik tenker du som en profesjonell investor

Rom ble ikke bygget på en dag

Det er kanskje ikke vanskelig å forstå konseptet  med å ha en investeringsplan, men selve oppbyggingen og gjennomføringen krever innsikt og disiplin. Etter at man har avklart hva man sparer til, og hvor lenge det er til pengene skal benyttes, bør man kartlegge sin økonomiske situasjon. Formålet er blant annet å se hvor mye man tåler å investere og potensielt tape. Det vil i tillegg si noe om den forventede økonomiske utviklingen fremover. Deretter må man sy sammen en plan med et ønsket avkastningsmål, noe som bør justeres etter risikoprofil og tidshorisont. Det er ikke alle som sparer til pensjon. Kanskje du sparer fordi du har penger til overs, eller skal kjøpe deg en hytte på fjellet om 3-5 år. Alt dette vil avgjøre hvordan investeringsplanen kommer til å se ut.

Faremomentet er at forutsetningene forandrer seg eller at du ikke har disiplin nok til å følge planen du har satt deg. Livet er i stadig endring, og kanskje din situasjon tilsier at du trenger pengene. Dersom dette skjer på et ugunstig tidspunkt (eksempelvis i en korreksjon) bør du på forhånd ha drøftet hva du skal gjøre i en slik situasjon. Et annet eksempel er hvis du sparer med lang horisont, kanskje du sparer frem mot pensjonstilværelsen, men så blir du grepet av panikk under en børskorreksjon. Magefølelsen din forteller deg at du bør selge deg ut, selv om planen tilsier at du ikke skal foreta deg noe som helst. Det er i slike tider man virkelig får testet disiplinen sin.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x