fbpx

På tide med en rolleavklaring i finansbransjen

Kronikk av Michael V. Sivertsen

Det skal være enkelt å velge, det er vi alle enige om. Forutsetningen er at man har et godt beslutningsgrunnlag, hvor fordeler og ulemper ved de forskjellige alternativene ligger på bordet før beslutningen fattes.

Justis- og beredskapsdepartementet vurderer for tiden forslag til ny finansavtalelov, hvor det foreslås at ansatte i banker, forsikringsselskaper og fondsforvaltningsselskaper ikke lenger kan kalle seg finansrådgivere.

Forslaget kritiseres av mange foretak i finansbransjen, som mener at de må kunne fortsette praksisen som før. Kanskje litt underlig, siden mange av disse selskapene tidligere i år valgte bort muligheten til å tilby uavhengig rådgivning til kunder.

Les sak fra Dagens Næringsliv: 

– Må være glassklart hvem som er «rådgivere» og hvem som er «selgere»

Det nye europeiske regelverket, som trådte i kraft fra 1. januar, lar det være opp til foretakene i bransjen å velge om de skal tilby uavhengig rådgivning eller ikke. Dette skal tydelig informeres om til kundene før investeringstjenestene gjennomføres. De som ikke valgte uavhengig rådgivning er enkelt sagt produktmiljø som hovedsakelig tilbyr egne løsninger. De som gjør det uavhengig må dekke honorar fra kundene direkte, i motsetning til de som tar seg betalt gjennom det man kjøper.

Det er selvfølgelig fordeler og ulemper med begge modellene. Dersom en kunde er sin egen rådgiver, og kan vurdere de forslag som kommer fra produktmiljøene opp mot hverandre, kan det være raskere og enklere å bli kunde direkte. På den andre side, om man trenger noen til å lage en helhetlig plan, vurdere de ulike miljøene og løsninger opp mot hverandre, samt sikre at planen implementeres og følges over tid, bør man velge en uavhengig rådgiver.

Det er ikke noe feil med noen av modellene, men det må være hensiktsmessig for alle parter at rollene blir avklart en gang for alle. At et selskap som ikke tilbyr uavhengig rådgivning skal ha ansatte som tituleres som rådgiver gir ingen mening.

Nå er det på tide med en rolleavklaring i bransjen – det er vi alle tjent med!

Ønsker du å vite mer?

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x