fbpx

Kjøp av eiendom i Spania

I denne artikkelen forklarer vi hva som skiller det spanske eiendomsmarkedet fra det norske, og gir en oversikt over ting du bør tenke på.

Kjøp av feriebolig i utlandet blir stadig mer populært. I følge Prognosesenteret velger rundt en femtedel av de som kjøper seg feriebolig å gjøre det i utlandet. Spania er det mest populære landet blant nordmenn, etterfulgt av Sverige og Danmark. Godt klima, relativt rimelige priser, mange nordmenn og “norske” tjenester gjør Spania til et attraktivt land å tilbringe tid i for nordmenn. Ved å kjøpe sitt eget sted får man i tillegg bedre stabilitet. Man kan tilbringe lengre tid per opphold og man blir bedre kjent med lokalmiljøet. I tillegg kan et feriested sees på som en investering som kan få en verdiøkning, og kanskje også gi leieinntekter.

De mest populære norske områdene i Spania er Costa Blanca (rundt Alfaz del Pi og Torrevieja), Costa del Sol (mellom Malaga og Marbella) og sørsiden av Gran Canaria (Arguineguin). I disse områdene finner du mange nordmenn og norske leger, eiendomsmeglere, skoler og andre norskspråklige som yter tjenester, noe som kan bidra til å gjøre overgangen enklere for eksempelvis pensjonister som ønsker å tilbringe store deler av pensjonstilværelsen sin der. Ellers er det viktig å huske HELFO-kort, slik at man kan bruke det gode spanske helsevesenet.

Les også: 

Bør jeg investere i leilighet til barna?

Når lange renter stiger….

Eiendomsmarkedet

Før man tar steget med å kjøpe en feriebolig i Spania bør man være klar over hvordan det spanske eiendomsmarkedet fungerer. I Norge foregår eiendomstransaksjoner slik at interesserte kjøpere legger inn bud etter en felles visning. Om en eiendom ligger ute flere uker, vil mange anse salget som vanskelig. I Spania derimot, er det ikke uvanlig at eiendommer ligger på markedet i årevis. Potensielle kjøpere får gjerne private visninger og prisen avtales gjennom forhandlinger.

Ettersom eiendommer ofte ligger ute hos meglere over lang tid, og med priser som kan være langt over de virkelige transaksjonsprisene i markedet, kan det være vanskelig å orientere seg. Det er rett og slett vanskelig å vite hva det reelle prisnivået er. Prisnivået kan også variere stort over relativt korte avstander, avhengig av status på området og nærhet til lokale byer og kysten. Standarden er også svært varierende, og ønsker man å benytte boligen om vinteren, kan det være fornuftig å forsikre seg om at den har lavt varmetap. Solforholdene vil også være viktige.

Eiendomsmeglerne har i mindre grad enn i Norge eksklusivitet ved salg av eiendommen. Samme eiendom ligger ofte til salgs hos flere meglere, og man kan godt bruke en tredje megler for å oppnå kontakt med selger. Fordelen med dette er at man kan forvente kjøpshjelp fra megleren, ettersom megleren som skaffer kjøperen vil kunne kreve en del av provisjonen. Det vil da være fornuftig å finne frem til en megler som har erfaring fra det området man ønsker å kjøpe i, og bruke vedkommende til å lokalisere en eiendom man liker.

Når man har avtalt et kjøp bør dette konkretiseres og bekreftes av notarius publicus. I Norge tilsvarer det tingretten og Oslo byfogdembete. Det er vanlig å betale et forskudd ved kontraktinngåelse (ca. 10 %), på lik linje som ved kjøp av ny bolig i Norge som ikke er ferdigstilt, og resten ved overtakelse. Notarius vil sikre at eiendommen er fri for heftelser (eller eventuelt opplyse om disse). Det er notarius som står for kontrakten og som sørger for tinglysning av handelen. Notarius skal ha betalt for dette, men det er sannsynligvis vel anvendte penger.

Det vil også påløpe andre gebyrer, men den store regninger kommer i form av en skatt på kjøpet på mellom 6 % og 10 %, avhengig av hvilken autonom region man kjøper i. I tillegg er det eiendomsskatt i mange kommuner. Meglerprovisjonen skal betales av selger.

Les også: 

Bør du investere i sekundærbolig eller aksjefond?

Sparer du nok for fremtiden? De fleste gjør ikke det

Andre tips i forbindelse med eiendomskjøp

Det kan være en god idé å tilbringe litt tid i det området du ser for deg å kunne kjøpe en feriebolig. Kanskje bør du leie for en periode, og benytte anledningen til å bli kjent med området og eiendomsmarkedet. I tillegg kan det være lurt å gjøre research før avreise, for å lokalisere eiendommer man ønsker se på. De fremste spanske nettstedene er fotocasa.com og idealista.com, som også finnes i engelskspråklige versjoner.

Skulle du behøve finansiering, bør dette ordnes i Norge. Boliglån i Spania skattes med rundt 1 % ved inngåelse, og uten inntekter i Spania vil man ha en svak lånesøknad. Når det gjelder valuta kan det være fornuftig å foreta vekslingen i to omganger, én tidlig i kjøpsprosessen og én når overtakelse nærmer seg. På den måten reduserer man risikoen for å bli berørt av valutasvingninger i for stor grad. Man kan be sin norske bank om en konto i euro, og veksle til denne. Selve vekslingen kan være dyr, og kan koste opptil 2,5 % av summen som skal veksles. Ettersom vi snakker om et større beløp, kan man ta kontakt med bankens valutabord for å få en bedre kurs. Man kan også vurdere å ta opp lån i euro, men da vil lånesummen svinge i takt med valutasvingningene. Det kan utgjøre en langt større risiko enn de fleste bør påta seg.

Ellers bør man stort sett ta de samme forholdsregler som i Norge. Sørg for å sjekke ut boligen så grundig som mulig, gjerne med hjelp fra fagfolk eller takstmenn. Be om en siste visning før du undertegner kontrakten, og for all del, ikke forhast deg. Det finnes alltid en annen eiendom.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x