fbpx

Kan smykker være et investeringsobjekt?

Vi har snakket med ekspertene!

Opp gjennom historien har sjeldne smykkestener og edle metaller symbolisert kjærlighet. Spørsmålet er om de sjeldne stenene vi kjøper til vår utkårede også kan være et lønnsomt investeringsobjekt. Vi har snakket med en ekspert på feltet – juvelér Conrad Langaard Jr.

Conrad Jr. driver Norges mest eksklusive juvélerforretning sammen med sin far, Conrad Sr. Ved bruk av sjeldne smykkestener, edle metaller og dyp fagkunnskap, skaper de tidløse smykker som symboliserer kjærlighet eller markerer en spesiell anledning.

— Smykker er noe du blir glad i og fascineres av. Det er vanskelig å selge dem igjen, forteller Conrad Jr.

To generasjoner Langaard (Conrad Jr. og Conrad Sr.)
To generasjoner Langaard (Conrad Jr. og Conrad Sr.)

Juveléren skiller mellom to ulike typer investeringer: Finansielle og emosjonelle. De fleste av oss investerer emosjonelt i smykker.

— Jeg hadde en kunde som kjøpte en 10-carat stor diamant. Kunden fortalte at stenen mest sannsynlig ville havne hos et barnebarn en gang i framtiden. Barnebarnet skulle få papiret som hørte med, og vite at farfaren kjøpte en sten av utmerket kvalitet, forteller Conrad Jr.

Langaard har hatt mange kunder som bruker nærmere 300 000 kroner på å forme et smykke eller en diamantring som kan bli satt pris på av generasjoner som kommer. Dette er klassiske emosjonelle investeringer: Vi kjøper ikke et smykke fordi det lønner seg. Vi kjøper et smykke fordi det betyr noe for oss.

Les også:

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Klokker som investeringsobjekt?

Finansiell investering

Men kan en emosjonell investering være lønnsomt i et finansielt perspektiv? Absolutt, mener Conrad Jr.

— Jeg hadde en kunde som ønsket å oppgradere taksten på en enstensring. På daværende tidspunkt gav hun 150.000 kr for den. 15 år senere ble den taksert til 298.000 kr. Ringen hadde så og si doblet seg i pris, forteller Conrad Jr.

Det betyr imidlertid ikke at smykket du kjøper hos gullsmeden i dag vil dobles i verdi i morgen.

— Det er som med investering av eiendom eller vin: Du må ha is i magen, du må tro på det, og du må la det gå tid.

Diamantring i hvitt gull med prinsesseslipt champagefarget diamant 5,14 ct og armbåndet Shades of Sunset med 21 fantasislipte champagnefargede diamanter 18,45 ct i hvitt og rosé gull.
Diamantring i hvitt gull med prinsesseslipt champagefarget diamant 5,14 ct og armbåndet Shades of Sunset med 21 fantasislipte champagnefargede diamanter 18,45 ct i hvitt og rosé gull.

I tillegg er det en rekke andre faktorer som er avgjørende for verdivurderingen:

Promenance (bekjenthet): Om smykket har historisk betydning eller har blitt båret av en kjent person, tilføres et ekstra nivå av verdi. Er det snakk om et gammelt smykke fra Cartier, vil det nødvendigvis øke verdien på smykket.

Merkevaren: Hvis man ønsker å vite taksten på et smykke fra Cartier, er det strengt tatt bare Cartier som kan fortelle hva det er verdt, fordi det er deres merkevare. Har du et spesielt ur, bør du gå til urprodusenten og snakke med dem, istedenfor å gå til en vanlig urmaker.

Sjeldenhetsprinsippet: Jo sjeldnere, jo bedre. Det alle andre har, og som det finnes mye av, er ikke et investeringsobjekt.

Les også: 

Antrekk og klokker – hvordan matcher man riktig?

Hva skjer når flere kvinnelige investorer kommer på banen?

Diamanten – en investeringssten

Det finnes imidlertid en sten som utmerker seg som investeringsobjekt: Diamanten.

The Mint Turtmalin: Ring i 950/- platina med en radiantslipt diamant på 3,27 ct. Dekorert med to mint-turmaliner og flere brilliante på skinnen.
The Mint Turtmalin: Ring i 950/- platina med en radiantslipt diamant på 3,27 ct. Dekorert med to mint-turmaliner og flere brilliante på skinnen.

—  Jeg solgte en ti-karat diamant til en kunde. Vi valgte en med høy farge og høy renhet. Det var en meget kostbar sten. Om noen år vil den virkelig løfte seg i verdi, fordi store stener av fin kvalitet er sjeldne på markedet. Rimeligere fashionsmykker med mange små diamanter, er ikke nødvendigvis et finansielt investeringsobjekt. Det er heller en emosjonell investering, forteller Conrad Jr.

Med andre ord: Ønsker du å investere finansielt, bør du gå for en stor diamant. Den bør være fargeløs, ren, pent slipt, og ikke-fluoriserende.

Men du bør ikke gjøre dine diamantfunn på egenhånd. Dette er en bransje det ikke er så enkelt å navigere seg i, om vi skal tro juvéleren.

— Hvis du trenger hjelp i aksjeverdenen, spør du de som har peiling på aksjer. Ønsker du å investere i en sjelden sten, går du til de som har peiling på dét. Det handler om å ha sett masse stener og være høyt utdannet innenfor feltet. Man skal vite hva man driver med.

— Du vil ikke anbefale folk å reise til utlandet for å gjøre «juvelkupp» altså?

— Overhodet ikke. Om noe er for godt til å være sant, er det som regel det. Du får tak i diamanter, men du får nok ikke det du ber om. Stener er gradert av både firma og laboratorium. Noen av laboratoriene har en lavere terskel for å gradere stener høyt og dette vet ikke forbrukeren om.

En klassisk tabbe er å tro at man vet best selv, forteller Conrad Jr.

— Det er ikke tilstrekkelig å sette seg inn i diamantens 4 C’er, og så sette seg på flyet til Antwerpen. Du må gjerne gjøre det, men da kommer du garantert tilbake med diamanter som ikke er det du spurte om. Diamantbransjen merker fort om de har med en ekspert eller amatør å gjøre og opplyser ikke deg om faget sitt.

Til slutt: Et par investeringstips!

Er du klar for å investere i smykker? Da kan julen være et bra sted å starte. Særlig for de emosjonelle investeringene.

— Julen er en tid for å vise at man setter pris på hverandre. Jeg sier ikke at man til enhver tid skal kjøpe dyre ting. Det er like viktig å kjøpe en blomst og mene det, forteller Conrad Jr.

Om du derimot har bestemt deg for å kjøpe et smykke til din partner, kan det være greit å huske på følgende: Kjøp noe hun kan ha over lengre tid, noe hun ønsker seg, og noe hun mangler.

— Går hun vanligvis med hvite metaller, ikke kjøp gult, med mindre hun har sagt det. Om partneren din er glad i ørepynt med blå sten, da kan du lete etter et armbånd med blå sten. Dropp ringene hvis hun aldri går med ringer. Det handler om å være oppmerksom. Det er da hun opplever å bli sett.

Les også: 

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Klokker som investeringsobjekt?

Usikker på hva du skal kjøpe? Start med basisgarderoben!

— Mangler du basisgarderoben, det vil si enstensørepynt, enstensring, enstensanheng, tennisarmbånd og/eller diamantkjede, kan det være lurt å fylle den garderoben først. Så kan du se på alt annet etterpå, råder Conrad Jr.

Diamantarmbånd, i 18 kt. Hvitt gull med 24 dråpeslipte diamanter 9,24 ct.
Diamantarmbånd, i 18 kt. Hvitt gull med 24 dråpeslipte diamanter 9,24 ct.

Men smykker er ikke forbeholdt kvinnen. Også menn er blitt flinkere til å smykke seg med kostbare ur.

— Hva med å kjøpe en mansjettknapp som passer til uret? Bruker han en roségull klokke til hverdags, ser du etter mansjettknapp i roségull. Er han litt tøffere, kan du kjøpe noe i sort, onyx eller karbon. Eller hva med en sort diamant eller safir?

Er partneren din elegant og sikker på seg selv, anbefaler Conrad Jr å kjøpe en diamant som sitter i jakkeslaget på dressjakken. Det er virkelig flott, men krever at man kan bære det. Dette er forresten et spesiallaget smykke hos Langaard Juvelér.

Om mansjettknapper og diamanter blir litt i overkant, er et klassisk Shamballa-armbånd en sikker vinner.

Lykke til i diamantjakten!

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x