fbpx

Kan man investere i vin?

Hvordan er det mulig at en flaske 1982 Lafite Rothschild som kostet rundt 3.450 kroner i 2003, seks år senere ble solgt på auksjon til nesten 18.210 kroner? Kan det være lønnsomt å investere i vin? Vi har sjekket hva som gjør en vin til en god “investeringsvin”.

De sveitsiske økonomene Philippe Masset og Jean-Philippe Weisskopf observerte vinpriser på 400.000 forskjellige viner fra 1996 til 2009. Målet var å finne risiko, trender og økonomiske fordeler/ulemper ved kjøp av fin vin.

I 2003 ble en flaske 1982 Lafite-Rothschild solgt for en gjennomsnittlig pris på 490 dollar på auksjoner. Seks år senere gikk den samme flasken for USD 2 586, noe som ga selgeren en årlig avkastning på rundt 32%.

Masset og Weisskopf konkluderer med at vin er en investering som ikke gjennomgår store tap i verdi under eventuelle finanskriser, og som derfor kan være en bedre investering enn aksjer.

Dette er ekspertens råd!

Liora Levi er profesjonell sommelier med årevis erfaring i vinverdenen. Hun har uteksaminert med toppkarakter fra Norsk sommelierutdannelse og er norsk ambassadør for Burgund-viner og Riedel. I tillegg er hun president i norsk vinkelnerforening.

Hun deler sine gode råd før man gjør innkjøp til vinkjelleren.

– Jeg har ingen spesifikk favoritt, men jeg er veldig glad i Riesling, hvit Bordeaux, og Champagne.

I det gamle vindistriktet Bordeaux har de dyrket vin siden før vår tidsregning. Som et av de mest populære og eldste vindistriktene i verden er Bordeaux-vin et av de mest ettertraktede, derav er de også blant de dyreste.

– Rødt og hvitt fra Burgund er også blant mine favoritter og for å ikke glemme lette friske rødviner!

Burgund i Frankrike er også velkjent for sine kvalitetsviner. Distriktet produserer verdensberømte viner som har fått mye omtale i norsk vinpresse, som Domaine des Crets og Pascal Clèment.

– Det varierer veldig hva slags vin jeg kjøper. Jeg kjøper mest Champagne og Bordeaux til lagring, resten er drikkeviner.

Klar for å investere i vin? Dette bør du tenke på!

– Begynn med å kjøp vin du selv liker, ikke nødvendigvis hva andre forteller deg at du skal like, sier Levi.

Videre forteller hun at det er særlig fire faktorer du bør se på når du kjøper vin. Kvalitet, produsent, vinregion og årgang.

En viktig del av å kvalitetssikre vinkjøpet ditter å sjekke lagringsdyktigheten. Vin bør lagres i et mørkt rom med en jevn temperatur mellom 6 og 18°C. Raske temperaturforskjeller, lys og vibrasjoner gjør at vinen taper seg.

– Gjør litt research på hvilke viner du liker som er lagringsdyktige og kjøp minst 3 flasker av gangen.

Les også:

Klokker som investeringsobjekt?

Champagne og hvitvin er mer sensitive til lagring enn rødvin, i tillegg holder vin på flaske seg bedre enn på kartong.

Vinregionen spiller en viktig rolle. Viner fra Bordeaux og Burgund er ofte lagringsdyktige vintyper som utvikler bedre aromaer etter flere år har passert. Druetypene Riesling og Chenin Blanc er også ideelle for samlere.

Vinen skal plasseres i forskjellige posisjoner etter de har ankommet vinkjelleren.

En stående flaske betyr at vinen er drikkeklar (ofte slik de står på polet), en skråstilt flaske betyr at vinen er drikkeklar, men også er lagringsdyktig og en liggende flaske antyder at vinen er lagringsdyktig for lengre perioder.

Vin med liggende flaskesymbol kan gjerne lagres i opptil ti år.

Årgangen har mye å si for både pris, kvalitet og verdi. En god årgang avhenger av produksjonsårets værforhold. Årgangen kan du sjekke på vinmonopolets hjemmesider. De fleste viner har en årgang, uansett hvilket prisnivå.

Levi forteller om viktigheten ved å kjøpe vin fra sikre kilder som vinmonopolet eller anerkjente vinhandlere i utlandet for å unngå å bli svindlet.

Les også:

Kan smykker være et investeringsobjekt?

Vin i Norge

Etter en lovendring i 2012 ble det mulig å kjøpe og selge vin på auksjon i Norge. Et godt eksempel på en av de som har gjort dette mulig er auksjonshuset Blomqvist. Dette åpnet muligheten for norske vinsamlere til å utvide samlingene sine.

Blomqvist har fire vinauksjoner i året, hvor man kan kan kjøpe eksklusive viner fra en katalog på nett. Her selges det alt fra en frisk Riesling fra 1994 for 400 kroner eller seks flasker med velsmakende Chateau Lafite Rothschild til 70.000 kroner. Kjøp og salg gjennomføres i regi av vinmonopolet.

Lykke til med vinsamlingen!

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x