fbpx

Jakt – en guide for jegere i inn- og utlandet

Nyttig informasjon for jegere

Jakt har vært utøvd så lenge det har vært mennesker på jorden, og har vært en essensiell del av selve livsgrunnlaget. Der mat og klær var hovedmålene med jakta før i tiden, er nå jakt også et spørsmål om blant annet rekreasjon og hobby, kameratskap, fysisk aktivitet og selvfølgelig herlige naturopplevelser. Videre er jakt et viktig redskap for å regulere viltbestanden, samt å begrense eller unngå skade på beitemark. I 2017/2018 var det over 200.000 mennesker i Norge som løste jegeravgiftskort, og over 500.000 står oppført i jegerregisteret. Blant dem som står oppført i jegerregisteret er det nå 14% kvinner. 

Jakt i Norge

Jakt i Norge. (Bilde: Maria Bruun)
Jakt i Norge. (Bilde: Michael Owen)

For å bedrive jakt i Norge må man ta den obligatoriske jegerprøven. Formålet med prøven er å forberede deg som jeger til å utøve en forsvarlig viltforvaltning, samt en human og sikker jaktutøvelse. Kurset er på ca. 30 timer, og tilbys over hele landet gjennom lokale jakt- og fiskeforeninger.

Det finnes mange forskjellige jaktformer som for eksempel drivjakt, hetsjakt, lokkejakt, posteringsjakt, smygjakt med flere, men vi deler dem som regel i to hovedgrupper: småvilt- og storviltjakt. Skal man bedrive storviltjakt, må man i tillegg til jegerprøven gjennomføre storviltprøven. Storviltprøven er en årlig skyteprøve bestående av minimum 30 treningsskudd, samt en skyteprøve på 5 skudd.

Jakt kan utøves både fra land og vann. Ønsker man å jakte i havet, så er det den frie jaktretten som gjelder. Det betyr at jakt kan skje uten tillatelse, utenfor grensen mellom sjø og land. På land er det grunneierretten som gjelder, og ikke allemannsretten. Jakt kan dermed først skje med tillatelse fra grunneier, eller man kan kjøpe jaktkort via inatur.no. På inatur.no finner man overnatting og jaktkort til de aller fleste typer jakt over hele landet.

Les også: 

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Tiltak som kan gjøre arbeidsdagen bedre

Jakt i utlandet

Jakt i utlandet. (Bilde: Maria Bruun.)
Jakt i utlandet. (Bilde: Michael Owen.)

Husk dette:

Europeisk våpenpass gjelder innenfor EU. Utenfor EU så må du ha utførselstillatelse fra politiet, invitasjonsbrev fra jaktselskapet du skal jakte hos, kopi av retur flybillett, kopi av pass, kopi av våpenkort – SAPS for f.eks. Afrika. Søk etter flyselskapet og finn informasjon om ting du kan medbringe på flyet, de fleste lavprisselskaper for fly godtar ikke våpen.

Flere og flere nordmenn drar til utlandet for å jakte. Ønsker du å gjøre det samme, så er det noen ting du bør huske på. Skal du reise innenfor EU så trenger du et europeisk våpenpass som du søker om hos politiet. Reiser du med våpen til land utenfor EU, må du sette deg inn i det enkelte lands regler. Skal du for eksempelvis reise til Afrika må du ha en utførselstillatelse fra politiet, en godkjent SAPS 520-søknad (South African Police Services), et invitasjonsbrev fra jaktselskapet du skal besøke, kopi av returbilletten din, kopi av pass og våpenkort. Vi anbefaler at du tar med deg tre kopier.

Les også: 

Antrekk og klokker – hvordan matcher man riktig?

Tiltak som kan gjøre arbeidsdagen bedre

Jaktutstyr

Jaktutstyr. (Bilde: Flickr.com - Bureau of Land Management Oregon and Washington.)
Jaktutstyr. (Bilde: Flickr.com – Bureau of Land Management Oregon and Washington.)

Når det gjelder utstyr til jakt finnes det masse nice-to-have, og en del need-to-have. En del av need-to-have pakka er klærne. Jaktklær kommer i alt fra tradisjonell tweed, vadmel til mer moderne plagg med både vind- og vanntett membraner og kamuflasje. Det viktigste er uansett sikkerheten, altså at du synes for dine jaktkamerater. Her kan du lese mer om synlig jaktbekledning. Dernest er det viktig at klærne tilpasses jaktform og årstid. Skal du på smygjakt er det mye viktigere med lydløse materialer, enn for eksempel om du skal sitte på posteringsjakt. Den “perfekte jaktdressen” finnes ikke, fordi forskjellige typer jakt krever forskjellig typer bekledning.

Slik går du frem for å bestille våpen

Våpen:

Våpen til jakt. (Bilde: Pixabay.)
Våpen til jakt. (Bilde: Pixabay.)

Rifle: Når det gjelder utenlandsjakt på f.eks de fem store så er minste kaliber 375 Holland & Holland. Trenden går mot økt salg av systemvåpen, som gjør det enkelt å bytte løp til annet kaliber på samme våpen. Da har man et våpen til de fleste typer jakt. Våpen med rettrekker er også i vinden, noe som lar deg lade om ekstremt mye hurtigere enn vanlige boltrifler.

Når du skal velge våpen er det mange ting å tenke på. Hvilken type jakt du skal bedrive, om du skal ha rifle eller hagle, hvilket kaliber skal du velge osv. Hagler benyttes i all hovedsak til småviltjakt og opp til rådyr. Rifle benyttes for det meste til storvilt, men også til noen typer småvilt/skogsfugl.

Om du velger å gå til innkjøp av en rifle er de tre mest vanlige kaliberne i Norge 6,5×55, 308W, 30-06, og dette dekker stort sett de behovene vi har for storvilt i Norge. Skal du jakte de fem store i Afrika er minste tillatte kaliber 375 Holland&Holland. De siste årene har trenden vært at jegere ønsker systemvåpen der man kan bytte løp og dermed kaliber på rifla. Eksempler på silke våpen er Blaser sin R8-serie eller Sauer 404.

Og når du først har gått til innkjøp av en rifle, så må du ha en kikkert. Vår påstand er at kikkerten er mye viktigere enn selve rifla, så her bør man ikke spare på kronene. Som ellers i verden finnes det et hav av merker og typer. Når du skal handle deg en kikkert må du ta valg om forstørrelse, lysåpning, retikkel, montasje osv. Det finnes også i dag kikkerter med innebygd avstandsmåler og kulebanekompensator for dem som ønsker det beste av det beste. Eksempler på merker med toppoptikk er Swarovski, Zeiss og Leica.

Hagle: Kaliber brukes til småviltjakt, og noe rådyrjakt. Det mest vanlige kaliberet er 12, men man får også 16, 20, 28 og 410. Det mest brukte er over og under, men de som liker den klassiske stilen velger gjerne en sideligger. Av de mest populære merkene i Norge er Browning, Beretta og Blaser. De fleste våpen leveres i standardutgaver som starter på 5000,-, men fås også i luksus/spesial individuelt tilpasset våpen.

Om valget havner på en hagle, så må du først og fremst avgjøre hvilket kaliber du ønsker. Videre må du avgjøre formen på løpet. Det mest vanlige er over og under, men for dem som liker den klassiske stilen og som kanskje ønsker noe litt mer spesielt, er en sideligger et godt valg.

Noen av de mest populære merkene i Norge er Browning, Beretta og Blaser. Disse merkene har standardutgaver som starter på rundt 15.000,- og oppover, men som selvfølgelig også kan bestilles i spesialutgaver. Fra customshopen kan man bestille individuelt tilpasset våpen, spesielt fint treverk, egendesign på gravering som selvfølgelig er utført for hånd – her er virkelig ordtaket «the sky is the limit» gjeldende.

  • Vi deler inn ammunisjonen i to grupper, trening og jakt. Det finnes et hav av forskjellige merker og kvaliteter, men det viktigste er at ammunisjonen er tilpasset våpen og type jakt.
  • Optikk – valg av opptikk.

Like viktig som våpenet, er ammunisjonen for både hagle og rifle. Vi deler ammunisjon i to grupper, trening- og jaktammunisjon. Det viktigste er at ammunisjonen er tilpasset våpenet, samt den typen jakt du skal utøve. Det finnes et hav av forskjellige merker på markedet, og prisen kan variere en del. Vår anbefaling er at du heller legger litt ekstra i ammunisjonen, slik at du med sikkerhet får både god presisjon og ekspandering av kula. På den måten har du tatt dine forholdsregler for at byttet skal lide minst mulig.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x