fbpx

Investeringer trenger ikke være “alt eller ingenting”

Det er nemlig ikke slik at det å investere eller forvalte en sum betyr at hele summen skal investeres i aksjer.

Blir du bekymret av aksjemarkedets svingninger, og vegrer deg for å utsette sparepengene dine for risiko? Hvis svaret er ja, så er du absolutt ikke alene om det. Faktisk er det en av de viktigste årsakene til at nordmenn over tid går glipp av store verdier.

For å akseptere noe risiko er det viktig å forstå hva risiko er, og hva som kan gjøres for å kontrollere og redusere risiko. I denne artikkelen vil vi derfor se nærmere på hva vi i Forvaltningshuset gjør for å tilpasse risikoen i din investeringsportefølje til et nivå som passer med risikoviljen din.

Det er nemlig ikke slik at det å investere eller forvalte en sum betyr at hele summen skal investeres i aksjer, da det finnes flere typer verdipapirer som kan kombineres. Det kommer vi tilbake til senere i artikkelen, men først noen ord om risikoprofil.

Når investeringene ødelegger nattesøvnen

Ingen skal trenge å ligge våken om nettene og bekymre seg for investeringene sine. At det vil oppstå perioder med svingninger må man både forvente og akseptere som en naturlig del av det å være investert i markedet. Men hvis svingningene i porteføljen din holder deg våken, så tar du sannsynligvis for høy risiko sammenlignet med hva du burde ta.

I slike tilfeller er det fornuftig å vurdere risikoen du har i porteføljen din, og om den bør reduseres ned til et nivå som du faktisk er komfortabel med.

Det er likevel ikke slik at risikonivået som ødelegger nattesøvnen for én person trenger å være et problem for en annen person. Holdningen til risiko er subjektiv. Derfor er det også viktig med personlig rådgivning og individuelt tilpassede løsninger som står i stil til den enkeltes risikovilje.

Sammen definerer vi din risikoprofil

Noe av det første vi i Forvaltningshuset gjør sammen med kundene våre er å identifisere riktig risikoprofil. Det er dette som danner utgangspunktet for forvaltningen, ikke hvor høy avkastning man ønsker å oppnå. For selv om høyere risiko normalt sett gir høyere forventet avkastning, så hjelper det lite hvis man ønsker å selge seg ut av markedet når vindkastene (les. markedssvingningene) oppleves som litt i voldsomste laget.

Som du kanskje har skjønt, så handler det å finne riktig risikoprofil i stor grad om å bestemme hvor store svingninger du kan være komfortabel med. I tillegg til at det bør sammenfalle med tidshorisonten du har for sparingen din. Jo lengre horisont, jo høyere risiko kan du ta på investeringene dine. Så lenge du ikke holdes våken om nettene, selvsagt.

Les mer: Hvor mye risiko tåler du?

Når vi sammen har funnet din risikoprofil så begynner arbeidet med å sette sammen en portefølje som samsvarer med den. Og som vi var inne på tidligere så innebærer det langt mer enn å bare putte pengene dine på Oslo børs.

Lurer du på fordelene ved uavhengig rådgivning?

Trykk her for å komme i kontakt med oss

Alternativer til aksjer

Mange er nok klar over at aksjer er den delen av en investeringsportefølje som har høyest forventet avkastning over tid, og derfor også høyest risiko. Noen har brent seg på aksjeinvesteringer tidligere, og er derfor – naturlig nok – skeptiske til å gå tungt inn i dette markedet på nytt.

Les også: Frykten for å tape penger gjør oss irrasjonelle

Heldigvis finnes det mange gode alternativer til å være fullt ut investert i aksjemarkedet. Selv om hver av disse alternativene kan ha flere roller i en portefølje, så har de til felles at de tar ned den relativt sett høyere risikoen som er forbundet med aksjeinvesteringer alene.

Eksempler på investeringer som gjerne supplerer aksjer i en likvid portefølje er ulike typer rentepapirer, eller såkalte multi-aktiva-fond (som investerer i ulike typer verdipapirer).

Alle disse investeringene er hver for seg byggeklosser i det som til sammen utgjør en balansert portefølje med en risikoprofil vi sammen skreddersyr til å passe deg.

Det er med andre ord ikke slik at det å søke høyere avkastning enn banken – som i mange tilfeller nå gir negativ realavkastning – automatisk betyr at du må ta risiko tilsvarende aksjemarkedet. Det finnes en rekke alternativer, og en viktig del av formuesforvaltning handler nettopp om å sette sammen disse alternativene på en måte som gjør at både risiko og forventet avkastning passer deg og din situasjon.

Hvis du vil lære mer om hvordan vi arbeider for å sette sammen porteføljer basert på ulike risikoprofiler så er du selvfølgelig velkommen til å ta kontakt med oss for en hyggelig prat. Vi ser frem til å høre fra deg.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x