fbpx

Hvem blir milliardær?

Er det bare snakk om flaks?

Det er rimelig å anta at man må man være over gjennomsnittlig flink for å bli milliardær, men hva betyr egentlig det? Forskning viser at milliardærer ofte har resultater på linje med gjennomsnittet på universitet eller høyskole. De mest skoleflinke blir heller ikke milliardærer. Men hva kan man si om milliardærene, kommer de i alle farger og former, eller har de noe felles?

I gamle dager snakket man gjerne om millionærer, men etter mange år med global vekst og økt velstand har det gått inflasjon i antallet millionærer. I Norge alene var det ved utgangen av i fjor ca. 170.000 dollarmillionærer. I dag bruker man heller tittelen milliardær om de superrike. Men hva slags mennesker er det som blir milliardærer? Kan man egentlig si noe generelt om denne eksklusive gruppen?

Milliardærer utmerker seg ikke spesielt under utdannelsen

Man har lett for å anta at milliardærer skal være spesielt smarte og dyktige. Om vi ser på skoleprestasjonene deres, så virker det ikke slik. De tar i større grad høyere utdannelse enn mange andre, men de gjør det ikke spesielt bra på universitetet eller høyskolen. Tall fra USA viser at de har et karaktersnitt som ligger omtrent på gjennomsnittet. Videre viser forskning fra USA at de aller flinkeste elevene på videregående skole stort sett gjør det bra i den videre utdannelsen og i yrkeslivet, men likevel var det ingen av elevene i undersøkelsen som ble milliardærer.

Det er visse karaktertrekk som er nødvendige for å få det beste karaktersnittet i klassen. I tillegg til å ha en solid dose intelligens og god hukommelse, må man være pliktoppfyllende, arbeidsom med selvdisiplin og man må følge reglene. Dette er egenskaper man setter pris på og som kan føre til suksess under utdannelsen og videre i arbeidslivet, men ikke akkurat det du trenger for å bli milliardær. Hva trenger du for å bli milliardær?

Les også: 

Når lange renter stiger….

Hvordan tjener gratisapper penger, egentlig?

Milliardær – bare flaks??

Den letteste måten å bli milliardær på er gjennom arv. En oppvekst som milliardærarving kan, som alle andre oppvekster, til tider være vanskelig, men det er tross alt ingen stor prestasjon å ende opp som milliardær gitt utgangspunktet. I følge en undersøkelse gjennomført av Market X i samarbeid med Wall Street Journal hadde 20 % av USAs dollar-milliardærer arvet sin formue. Ytterligere 18 % hadde arvet en formue, men selv maktet å øke den slik at den oversteg en milliard dollar. Resten, hele 62 % av dollar-milliardærene, hadde bygget seg opp fra “ingenting”.

De færreste av oss har så mye flaks at vi fødes inn i en milliardærtilværelse. Flaks kan likevel være et viktig element for milliardærer, som for alle andre. Livets tilfeldigheter er så viktige at det engelske språket har et eget ord for disse lykketreffene, serendipity, som ifølge ordboken betyr flaks som leder til en gunstig oppdagelse. Flaks kan også innebære at man er på rett sted til rett tid, med den rette ideen og omgitt av de rette menneskene.

At det er en fordel med flaks for å lykkes er ingen revolusjonerende tanke. Men å redusere dette til å være et spørsmål om flaks eller ikke blir helt feil. Det å skulle bygge seg opp til å bli milliardær er en helt ekstraordinær prestasjon. Man trenger en veldig god idé og en ekstrem gjennomføringsevne, og kanskje også en del flaks i tillegg.

Les også: 

Mer om lange renter – Stigende uro i Europa

Nanoplast – en trussel for oppdrettsnæringen?

Egenskaper som er nyttige på veien til milliardene

Det er ikke mulig å komme med en fasit på hva man trenger for å bli milliardær. Vi snakker tross alt om en veldig mangfoldig gruppe mennesker med ulike personligheter. Men felles for alle er at de klarte å utnytte mulighetene som livet ga dem, enten det var serendipity, gode ideer eller ekstreme egenskaper som de fikk maksimalt ut av. Dette kan være en utrolig personlighet som den vi finner hos talkshow-vertinne Oprah Winfrey, kreative egenskaper som hos Star Wars-skaperen George Lucas, evnen til snu 180 grader om nødvendig som George Soros er kjent for, eller evnen til å sette visjoner i live som Steve Jobs hadde.

Felles for disse er likevel at de er hardtarbeidende og målbevisste. De er opptatt av å løse de små problemene på veien mot et større mål, de tenker kortsiktig og langsiktig samtidig. De vet at de må delegere og benytte seg av andre menneskers evner og kapasitet. Som regel er de nysgjerrige, og dermed også kunnskapsrike.

Det er kanskje lettere å slå fast hva slags egenskaper som kan stå i veien for deg på din vei mot milliardene, om alt det andre skulle være på plass. Latskap, kortsiktighet, sløsing, uvitenhet, arroganse, tilfredshet er bare noen av lastene som kan ødelegge en mulig milliardærfremtid.

Det er for enkelt å forklare alt med flaks og tilfeldigheter. Sannheten er at det er ufattelig vanskelig å bli milliardær. Nesten ingen lykkes. Man må ha de rette egenskapene for de ulike situasjonene og fasene på veien. Man må kunne lese situasjonene utrolig godt og velge riktig løsning. Man må rett og slett være ekstraordinær. Og man må på en eller annen måte ha flaks, eller i det minste unngå uflaks. Det er utrolig få mennesker som har det som skal til og som er i stand til å se mulighetene. Så får det være en annen sak om vi kaller dem for heldige eller ikke. Men dyktige, det er de.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x