fbpx

Hva skjer når flere kvinnelige investorer kommer på banen?

Aldri før har det vært større interesse blant kvinnelige investorer.

Investering er et fag

For et drøyt år siden sto Anniken Fjelberg på scenen i Folketeateret under SHE-conference, og oppfordret kvinnene i salen til å investere i selskaper. Det hadde hun selv startet så smått med året før, og opplevelsen hadde gitt mersmak. Så mye at hun ikke bare investerte egne midler i selskapene, men også gikk inn som mentor i flere av dem. Hennes målgruppe er oppstarts-bedrifter startet av kvinner.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli investor. Altså, jeg har penger til salt til maten, men jeg har ikke millioner på bok, forteller hun.

I følge Fjelberg er det ikke bare for profittens del at flere kvinner bør komme på banen når det gjelder investering i selskaper. Hun mener nemlig at kvinnelige mentorer og investorer gjør selskaper startet av kvinner bedre, og får støtte av undersøkelser.

– Harvard Business Review postet en studie i 2016 som dokumenterte at kvinnelige investorer ofte er flinkere til å hjelpe startups med å ha en god exit, altså en god pris på selskapet sitt, enn sine mannlige kollegaer, forteller hun.

Nå heter det «vi»

Anniken Fjelberg
Anniken Fjelberg

Videre legger hun vekt på at investering er et fag, og at det i realiteten er få forskjeller på kvinner og menn. Hun har sett seg lei på at det hele tiden snakkes om et «oss» og et «dem» når det kommer til kvinnelige og mannlige investorer. I stedet snakker hun om et «vi».

– Men for at samarbeidet mellom kvinner og menn virkelig skal på plass må flere kvinner på banen, siden bare 30% av aktive investorer på Oslo børs er kvinner.

Diskusjonen om flere kvinner inn i lederstillinger er vel og bra, men Fjelberg understreker at dette ikke er nok.

– De som eier selskapene har makten, og derfor er det ekstremt viktig at vi får likestillingen inn på eiersiden, sier hun.

Fjelberg får støtte av Benja Stig Fagerland, forfatter av den første boken om SHEconomy®, Founder av SHEconomy® Summits og Højskolelektor på Universitetet i Sørøst-Norge.

Fagerland forteller at i følge danske studier fra Nordea og Nykredit er det noen sentrale forskjeller i kvinner og menns investeringsmønster. Menn har en overdreven tiltro til egen evne på aksjemarkedet, og handler faktisk opptil 45 prosent flere ganger enn kvinner.

-Kvinner eier stadig mer av verdens formuer, de investerer markant annerledes enn menn, handler færre ganger og tar generelt lavere risiko. Det interessante er derimot at de flere studier viser at de tjener mer, forteller hun.

Dette handler om at de legger vekt på å investere i ordentlige og verdidrevne bedrifter.

– De tenker langsiktig, velger flere stabile aksjer, er mer verdibaserte i sine valg, tar ofte mindre risiko, bekymrer seg mer over tap, handler mindre og sprer seg over flere aksjer enn menn, sier hun.

Sultne, unge og selvsikre

Benja Stig Fagerland
Benja Stig Fagerland

Fagerland forteller at det til nå særlig har vært kvinner over 50 år som har kommet inn på eiersiden. Kvinner i den aldersgruppen er som oftest ferdig med småbarnsfasen, har stabil inntekt og føler at de endelig kan ta mer økonomisk risiko. Selv om dette er vel og bra, jobber hun nå for at også de unge skal investere. Lenge før de fyller 50.

– Vi må få kunnskapen ut og ufarliggjøre det å investere, så vi får enda flere kvinner og helst enda flere unge kvinnelige investorer på banen, sier hun.

Gjennom hennes SHEconomy forskning og arbeid med boken SHEconomy® er hun aktivt med på å spre budskapet om at likestilling lønner seg, at kvinnene kan de også, uten at det skal bli en feministkamp. Kvinner med investeringsteft er rett og slett god business.

– For å få til dette må vi få opp selvtilliten hos kvinnene, og formidle at det greit å følge magefølelsen og tro på seg selv. Vi har kunnskapen, vi har styrken og vi har midlene, sier hun.

Videre henviser hun til undersøkelser fra danske Nykredit, som viser at kvinner gang på gang ender med høyere avkastning på investeringene sine enn menn. I 2017 var det syvende gang på ti år at kvinner endte med høyere avkastning.

– Det er jo en tankevekker at kvinner gang på gang klarer dette. Det indikerer at det trolig er en god ide å være ydmyk og ikke bare stole blindt på seg selv, når du investerer, sier hun.

De siste årene har det kommet mange norske investeringssultne kvinner på banen, og Fagerland påpeker at hun opplever økende interesse i markedet.

– Definitivt, det er et tema som snakkes mer og mer om. Kvinner har også fått en mer «cool» tilnærming til investeringer i selskaper, forteller hun. Det handler om at aksepten er mer utbredt for at noen ganger vinner du, og andre ganger taper du.

– Jeg ser langt mer håp og optimisme hos de yngre nå. De er mye tøffere og kaster seg ut i det, og ser ut til å stole mer på egen kompetanse og magefølelse, avslutter hun.

___

Husk å følge Forvaltningshuset på sosiale medier: FacebookInstagramLinkedin og Twitter.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x