fbpx

Hva skjer dersom vi får et kontantløst samfunn?

Hvilke fordeler og ulemper finnes det egentlig ved et kontantløst samfunn?

Når var sist gang du brukte kontanter til å betale for matvarer i butikken, eller for å gi tilbake pengene du skyldte en venn? I Norge i dag har vi kommet langt når det gjelder innføringen av et kontantløst samfunn, og selv om du kanskje ikke bevisst går rundt og tenker på det, så er det sjeldnere og sjeldnere den gjennomsnittlige nordmannen faktisk bruker kontakter.

Likevel er det ikke sånn at kontantene ikke finnes. De er der, og selv om unggutten i kassen på Meny kanskje ser litt rart på deg når du sier du skal betale kontant, er de fortsatt en del av daglige transaksjoner. I følge økonomisk rådgiver Hallgeir Kvadsheim er det særlig den eldre generasjonen som fortsatt sverger til kontantene.

– Det er jo tross alt en god del eldre som ikke har nettbank, eller klarer å betale med kort. For dem er det betryggende at det fortsatt finnes kontanter, sier han.

Norge på den kontantløse verdenstoppen

Hallgeir Kvadsheim. (Foto: TV3.)
Hallgeir Kvadsheim. (Foto: TV3.)

Kvadsheim er kanskje mest kjent fra sin rolle som økonomisk rådgiver i Luksusfellen, der han hjelper fortvilte nordmenn ut av økonomiske kriser. Han forteller at han tror kontantene vil forsvinne helt i løpet av fem til ti år, og at Norge og Sverige er de landene som er lengst fremme når det gjelder kontantløse samfunn.

– Det kan gå ukesvis mellom hver gang jeg bruker kontanter, sier han. Videre påpeker han at det er særlig dem under 25 år som har gått vekk fra bruk av kontanter.

Mye av årsaken til at vi er så langt fremme når det gjelder å kutte ut kontantene kan ha med at det finnes flere tjenester som gjør daglige transaksjoner mye enklere. En av disse er Vipps.

– Slik er det jo lettere å betale for småting som du tidligere ville brukt kontanter til, som for eksempel for en vaffelplate på fotballbanen, sier han.

Fordelene ved et kontantløst samfunn

Et kontantløst samfunn vil, i følge Kvadsheim, føre med seg aller flest fordeler. Blant disse er:

 • Mindre risiko for tyveri
  Dette gjelder både for enkeltpersoner, eldre som har mye kontanter, fra butikker og pengetransporter.
 • Mindre svart arbeid
  Det vil bli lettere for myndighetene å spore transaksjoner, og derfor vanskeligere for dem som jobber «svart» å ta betalt uten å bli oppdaget.
 • Vanskeligere å drive narkotikahandel
  Kjøp og salg av narkotika er i stor grad drevet av kontanter, og uten dem vil det ikke være like enkelt å drive handelen uoppdaget. Kvadsheim understreker at selv om et kontantløst samfunn vil gjøre narkotikahandelen vanskeligere, betyr ikke dette at den forsvinner. Allerede brukes digitale transaksjonstjenester i slike handler. Forskjellen er at det vil bli lettere for politiet å spore.
 • Bedre økonomisk oversikt
  For mange vil et kontantløst samfunn gi bedre oversikt. Kvadsheim forteller at det allerede finnes flere apper og tjenester som kan gi et godt innblikk på forbruket, og at han ser for seg at det også vil komme flere på banen. Disse kan være nyttige for både sparsomme mennesker og for dem som kanskje bruker litt for mye, og kan gi svar på spørsmål som; Når kommer neste regning? Hva bruker jeg egentlig penger på
 • Raskere transaksjoner
  Tiden da du fikk utbetalt lønn i form av betalingsposer er over for lengst, og nå går det aller meste elektronisk. Dette gjør alle transaksjoner enklere, fra å få utbetalt lønn til å slippe å ta ut kontanter når du reiser utenlands.  

Noen bakdeler er det alltid

Det finnes alltid to sider av en sak, og et kontantløst samfunn er intet unntak. Kvadsheim slår fast at selv om en slik overgang vil føre med seg noen bakdeler, er det aller flest fordeler.

 • Unge kan få et abstrakt forhold til penger
  Gjennom sitt arbeid med Luksusfellen har Kvadsheim virkelig fått kjenne på kroppen hvordan det kan gå dersom du ikke forstår verdien av penger. Med et kontantløst samfunn frykter han at barn som vokser opp i fremtiden aldri vil forstå verdien av penger, og at det hele vil virke veldig abstrakt.
  Han forteller at siden kontanter er konkret og visuelt, er det lettere for noen å forholde seg til. Unge kan derfor miste verdifull læring når det kommer til penger, da de aldri får følelsen av å vite hvordan foreldrene har råd til alt de gjør. Likevel legger han vekt på at dette kan erstattes med andre opplæringsmuligheter, via teknologiske løsninger og bedre opplæring på skolene.
 • Vanskelig for eldre å holde følge
  Kvadsheims nevner igjen eldre når det kommer til bakdelen ved innføringen av et kontantløst samfunn. Han mener at dersom kontantene forsvinner så kan dette resultere i at mange eldre føler seg i villrede, og ikke klarer å holde følge med teknologien. Dette er særlig dersom innføringen skjer raskt. Ved en gradvis innføring over et tiår mener han de eldre vil være bedre rustet, og dette ikke vil bli et problem i like stor grad.

Store samfunnsmessige fordeler

For samfunnet som helhet er Kvadsheim klar i sin tale; innføring av en kontantløs hverdag vil resultere i store samfunnsøkonomiske fordeler. Dette henger blant annet sammen med at vi vil spare kostnader forbundet med å trykke penger. Det er også et stort svinn i kontanter.

– Kontanter forsvinner, de brenner opp, de skjules og blir borte. Dette problemet vil jo bli svært minimert, sier han. Det vil også bli lettere å spore økonomiske forbrytelser, hvilket Kvadsheim mener vil føre til mindre tapte penger, og mer til fellesskapet.

Alt i alt er det altså store fordeler forbundet med innføringen av et kontantløst samfunn, og det er bare et spørsmål om tid før det blir en realitet i landet vårt.

Er du klar for en hverdag uten kontanter? Del din mening og bruk #forvaltningsbloggen

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x