fbpx

Har du forbruksgjeld og mange kredittkort?

Gode tips til hvordan du kan unngå skyhøye renter og øke egen nedbetalingsevne.

Mange lurer på hvordan endringer i rentenivået vil påvirke eventuelle lån og investeringer.

Nedbetaling før investering

En renteendring vil ikke merkes i stor grad dersom man har både lån og investeringer, og beløpene er like store. Dersom man derimot har et betydelig lån sett opp mot investeringer, vil utgiftene øke.

Hva kan man gjøre ved slike tilfeller?

Det er stor forskjell på type lån man har. Et forbrukslån har gjerne en effektiv rente på minimum 15 prosent. Det er ingen investeringer i dag med forventet avkastning som er på det nivået. Selv i aksjemarkedet estimeres ikke avkastningen på mer enn seks prosent. Derfor er det eneste riktige å gjøre dersom du har betydelig kredittkortgjeld eller forbrukslån, å nedbetale dette før man begynner å investere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Sivertsen anbefaler at man kvitter seg med dyr kredittkortgjeld, og at man har et bevisst forhold til de høye rentene som disse og betalingsutsettelse kan ha. (Paul Weaver NABilder)
Michael Sivertsen anbefaler at man kvitter seg med dyr kredittkortgjeld, og at man har et bevisst forhold til de høye rentene som disse og betalingsutsettelse kan ha. Foto: Paul Weaver (NABilder).

Samle gjelden

Dersom man har to-tre forskjellige kredittkort med gjeld, så er det gebyrer på hver av dem. Derfor er det bedre å samle gjelden på ett sted, slik at man da bare får et gebyr. Samtidig er det ikke slik man blir kvitt forbrukslånet:

– Det er mye bedre å gå i dialog med banken dersom man eksempelvis har et boliglån, og be om å få lagt inn gjelden i dette lånet isteden. Da vil man kunne gå fra en rente på kanskje femten prosent til under tre prosent, noe som vil øke betjeningsevnen betraktelig. Dette fordi lånekostnadene vil synke betydelig, avhengig av lånets størrelse.

Les også: 

Taper på sparing i bank

Slik kan du unngå å tape penger på kortsiktig trading

Mange får en aha-opplevelse når jeg spør dem: Når ringte banken deg sist – og hva spurte de om?

Mange utsetter betalingen

Michael V. Sivertsen, administrerende direktør i Forvaltningshuset, ser en stor økning i forbrukslån og spesielt i antall betalingsutsettelser.

– Mange utsetter betalingen når de kjøper for eksempel møbler. Det man ikke tenker på da, er at dersom man ikke evner å betale dette innen de seks månedene, går det over til å bli et forbrukslån med høy rente. Da ender man opp med svært dyre møbler, sier han, og oppfordrer til å ikke bruke mer penger enn man har, samt å ha et bevisst forhold til å nedbetale gjeld.

For disse stiller det seg annerledes

Dersom man har midler og en mer behagelig låneandel eksempelvis på huset sitt, og både har risikovilje og -evne til å investere eller ha en finansportefølje, stiller det seg noe annerledes:

– La oss si man betaler to prosent rente på lånet og kanskje setter opp en finansportefølje ved siden av, med forventet avkastning på fire prosent, er det ikke noe stort poeng å nedbetale lånet, sier Sivertsen.

Har du litt for mye forbrukslån og kredittkortgjeld?

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x