fbpx

Fra og med neste år er Norge et kontaktløst samfunn

Hva innebærer "tæpping"?

Du har kanskje fått med deg det nye betalingsfenomenet «tæpping»? Snart kan det ikke lenger kalles et fenomen – for den kontaktløse betalingen er kommet for å bli, skal vi tro ekspertene.

Vegar Wikhammer Heir, salgs- og kundeleder i Vipps AS, har stålkontroll på hva tæpping innebærer.

Bippa – Tap & go – Tæpping?

Først av alt har vi navnet. I sommer lanserte BankAxept at vi i Norge skal kalle det «tæpping».

– Selve ordet ble etablert i løpet av sommeren, gjennom en navnekonkurranse vi kjørte. Navnet fikk så klart litt ekstra oppmerksomhet på grunn av at tæpping kan bety noe helt annet på ungdomsslang, men det gir det bare en humoristisk vri, mener Wikhammer Heir.

Han forteller at kontaktløs betaling i Sverige blir kalt å «bippa», mens i Storbritannia kalles det «tap & go». I Norge endte vi på en fornorsket variant av det engelske ordet.

Wikhammer Heir forteller om Norges utvikling mot den kontaktløse betalingen.  

– BankAxept lanserte kontaktløs betaling i slutten av 2016, men det er en teknologi som er svært utbredt i andre land allerede. Tæpping er rett og slett at man legger kortet inntil terminalen i stedet for å sette det inn eller dra magnetstripen. Inntil visse summer slipper man også å taste kode.

– I Norge i dag er det opp til 200 kr før du må taste PIN-kode. Du kan også betale høyere beløp med tæppefunksjonen, men da må du taste PIN. Dette vil allikevel være raskere og enklere enn om du må sette inn kortet eller dra magnetstripe. Tæpp – kode – gå!

Han forteller at de i sommer hadde en festivalkampanje gående for å vise folk hvor effektivt tæpping kan være. På 25 festivaler lærte de opp de i barene samt reklamerte for at tæpping var et alternativ.

– Du sparer i snitt 9 sekunder hver gang du tæpper kortet. I en evig lang ølkø når favorittkonserten din er i gang har etterhvert disse sekundene ganske mye å si.

Wikhammer Heir forteller at dette ga interessante resultater – på Øya i år var 65 % av all betaling tæpping.

Les også: 

Slik bygger du en velfungerende blogg til din bedrift

Eksponentiell teknologi – vil verden se slik ut om fem år?

Veldig utbredt internasjonalt


Wikhammer Heir forteller videre at tæpping er kommet veldig langt  internasjonalt, blant annet hos naboene våre.

– I Danmark er de oppe i at 60 % av betalinger er kontaktløse betalinger.

I tillegg har svindelraten, særlig i utelivsbransjen, gått drastisk ned etter innføringen av tæpping. Du står ikke lenger i en veldig befolket bar og taster koden din så hvermannsen kan se det og bruke kortet ditt hvis de får fatt på det. Den type svindel er nå halvert i Danmark.

– Nedover i Sør-Europa er det også blitt veldig populært. I Storbritannia er det blitt svært etablert i dagliglivet, blant annet gjennom at det er koblet opp mot kollektivtransport – du bare tæpper kortet og går rett på t-banen. I en del marked har det gått ganske fort, så vi henger bittelitt etter.

Men Norge er i gang med en endring mot det kontaktløse.

– Vi har foreløpig byttet ut omlag halvparten av alle kort i Norge, men i løpet av noen måneder så vil nok store deler av kortvolumet i Norge ha blitt byttet ut til kort med mulighet for tæpping. Rundt 50 % av norske butikker har slått på systemet foreløpig. Stort sett alle terminaler er klare til å ta det i bruk.

Hvordan vet du om terminalen kan tæppes?

– Du ser det stort sett i displayet på terminalen. Det er et symbol med tre streker inni en runding, noen ganger er det også avbildet et kort. Andre ganger står det bare med et klistremerke på terminalen, dette varierer fra butikk til butikk.

Les også:

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Dette er podcastene du bør høre innen økonomi

Hva er veien videre?

Wikhammer Heir forteller at ting raskt er i endring, og at det er noen ting vi vet og noen ting vi kan spekulere i om veien videre for et kontaktløst samfunn.

200 kronersgrensa er midlertidig

– Denne kommer til å heves allerede til neste år. I en del andre land som ligger lenger fremme er grensa ganske mye høyere. Vi kan ikke si noe konkret om hvor mye per nå, men i løpet av neste år vil det bli justert opp. En gjennomsnittlig handlekurv på en dagligvarebutikk er på 350 kr, så om vi øker summen litt vil vi treffe mange flere og gjøre det enklere for folk flest.

Bruken øker for hver dag

– Hittil bruker den yngre garde tæpping mest. Men det er ikke uvanlig at det er den kundegruppen som oftest tar i bruk ny teknologi tidligst.

Men det vil nok spre seg naturlig. Hittil er det også fredager det tæppes mest. Da peaker bruken. Folk er i kantina, de er på restaurant, de er på cafe og de er på byen, sier han.

Kortet vil leve lenger – men kontanter derimot..

– Tæpping gjør at kortet overlever lenger, for det blir så mye lettere å bruke det nå.

Bankene jobber for å få et så effektivisert betalingssystem og kontanthåndtering som mulig. Håndteringen av kontanter er en dyr affære. Jeg tror vi går mot et kontantløst samfunn, og her spiller jo kontaktløs betaling en viktig rolle. Småbeløp som du tidligere brukte tikroninger og lommerusk til kan du nå enkelt tæppe. Kontantene vil nok forsvinne, men det vil nok ta mye lenger tid enn vi tror.

Neste år er Norge helt kontaktløst

Norge et kontaktløst samfunn


– Fra og med utgangen av 2019 vil tæpping være mulig i alle butikker, alle vil ha det i lommeboka og alle vil kunne bruke det.

Visa har satt et krav om dette. Vi har ikke gjort det samme, men terminaler med tæpping har stort sett dette for både Visa og BankAxept-kort. Ved utgangen av neste år må alle terminaler som tar imot et Visa-kort også ta imot kontaktløse kort, sier han.


Hva synes du om artikkelen? Del dine meninger om #forvaltningsbloggenFacebook og Twitter.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x