fbpx

Eksponentiell teknologi – vil verden se slik ut om fem år?

Kan flyvende biler og menneskelige kloner være en del av hverdagen om få år?

– Jeg er overbevist om at innen 10 år vil de fleste biler være selvkjørende, sier Anders H. Lier. Gjennom sitt arbeid som styreformann i Nordic Impact og med-gründer i Katapult, er han daglig involvert i utviklingen av ny teknologi. Han forteller at eksponentiell teknologi gjør at vi nå beveger oss i rekordfart mot nye løsninger og produkter vi bare for få år siden ikke trodde var mulig.

– Bare tenk på hvor langt vi allerede har kommet. Den smarttelefonen du går rundt med i hånden er mer enn ti tusen ganger kraftigere enn alle computere NASA brukte da Neil Armstrong landet på månen, forteller han.

Dronetaxier og selvkjørende biler

Selvkjørende biler kommer kanskje ikke som noen overraskelse. Det har det vært snakk om lenge. Under Arendalsuken i august skal selskapet Nordic Impact presentere sin versjon, nemlig BUDDY – den selvkjørende elektriske bybilen. Spørsmålet er bare når det virkelig vil treffe det kommersielle markedet.

– Det finnes jo allerede. For eksempel i USA kan du kjøre selvkjørende Uber rundt i Pittsburgh, så det er vel bare snakk om tid, sier Lier.

Videre forteller han at selvkjørende biler bare er det første steget, det neste er flyvende droner som transporterer mennesker. Surrealistisk? Kanskje, men Lier er overbevist om at det kommer til å skje.

– Uber jobber nå med å utvikle selvkjørende, flyvende droner for persontransport. Dette vil være elektriske, selvkjørende droner som flyr oss på lik måte som en taxi tar oss dit vi ønsker. Det er over 20 produsenter i verden som forsøker å utvikle disse dronene, og dette testes allerede i Dubai i dag. Derfor tror jeg det kommer til å være kommersielt tilgjengelig innen fem år.

Selv om flyvende droner på autopilot kan så grobunn til argumenter hos skeptikerne, er det viktig å huske på at deler av teknologien allerede finnes i samfunnet i dag. Og mange av oss har opplevd den, uten kanskje å være klar over det.

– I dag er det for eksempel mye flytrafikk på autopilot, både flyvninger og landinger, forteller Lier. Han tror det neste er selvkjørende skip, før biler og droner for alvor inntar sin kommersielle plass.

Les også: 

Vil disse jobbene utgå fra fremtidens næringsliv?

Elbil-revolusjonen

Safety first  

En ting er uansvarlige trafikanter på veiene, en annen ting er ulykker i lufta. Når det går galt, går det som regel veldig galt. Så hvordan kan vi være sikre på at selvkjørende, flyvende droner skal være noe bedre? Lier forteller at det vil være algoritmer og computere som styrer trafikken.

– Du har ikke en trøtt eller påvirket sjåfør, og teknologien vil optimalisere den eksisterende trafikken mye bedre enn vi kan i dag. Datamaskinen vil ha informasjon tilgjengelig, og vil derfor kunne gjøre bedre avgjørelser enn vi mennesker kan, sier han.

Ok, så supercomputere som fungerer er kanskje hakket sikrere i trafikken enn vi mennesker. Men hva så med tekniske feil, eller hackere som forsøker å ta over kontrollen? Lier sammenlikner dette med sikkerheten i nettbanken.

– Det er jo selvfølgelig en utfordring som må tas med største alvor. Men hvis du tenker over det, så kan du jo også hacke elbilene som finnes på veien i dag. Vi må sørge for høy sikkerhet, slik vi har i nettbanker og andre sensitive områder, sier han.

Demokratisering av eiendomspriser

Ifølge Lier vil de samfunnsmessige konsekvensene av selvkjørende biler og flyvende droner være mange. Blant annet ved demokratisering av eiendomspriser.

– Mange unge blir i dag ekskludert fra boligmarkedet fordi de ikke har råd til å kjøpe, eller de er tvunget til å kjøpe bolig med usentral beliggenhet. Med flyvende dronetaxi kan du bo langt utenfor byen, og tiden du bruker inn til byen med dronen kan være tilsvarende å ta trikken til jobben internt i Oslo, sier han.

Han mener dette vil bidra til en bedre mobilisering i samfunnet, og utnyttelse av steder som i dag er mindre befolket. Med økt tilgjengelighet og eksponentiell teknologisk utvikling vil også færre ønske å eie egen bil.

– Du trenger jo ikke eie egen bil når du i prinsippet kan komme deg fra a til å på kort tid ved å bare bestille en selvkjørende drone, sier han.

Er det mulig å gro organer?

Det er ikke bare i transportens verden at teknologien vil gjøre fremskritt i tiden fremover. Når det kommer til helse og utdanning, mener Lier at det ligger et stort potensiale. Her er det mye spennende i vente.

– I Kina har de jo akkurat klonet frem de to første apekattene! Det betyr at de har laget genetisk identiske aper. Med ny teknologi kan vi dyrke frem både organer og lage ny medisin, sier han. Det er allerede produsert menneskeembryoer med denne teknologien. Lier mener dette kommer til å gjøre en vesentlig forskjell i dagens samfunn.

– Dersom vi ved hjelp av teknologien kan dyrke frem menneskelige organer, vil dette snu livet til millioner av mennesker som venter på nye organer fra donorer.

Likevel forteller Lier at slike oppdagelser ikke kommer uten visse varsellamper.

– Hvis du skal dyrke frem hjerter, kan du jo bli fristet til å lage et veldig sterkt hjerte som gjør det mulig å leve i 200 år. Du kan få muligheten til å lage ‘designerbarn’, og bestemme hvilke gener, utseende og andre ting de skal få. Det er definitivt tankevekkende, sier han.

Det er ikke bare mennesker og nåværende dyrearter som i fremtiden kanskje kan dyrkes frem; nå forskes det også på å vekke utdødde arter til live. Lier forteller om den amerikanske forskeren George Church, som har som livsmål å gjenskape en levende mammut. Og vi har vel alle sett Jurassic Park.

– Det er jo ganske sprøtt å bringe frem dyr som har dødd ut, men jeg er overbevist om at det kommer til å skje. Jeg har selv møtt dem som driver med dette, sier han.

Les også: 

Vil disse jobbene utgå fra fremtidens næringsliv?

Elbil-revolusjonen

Bedre fremtidige læringsforhold

Fremtiden er usikker, og det vil den alltid være. Mennesket er skapt til å føle usikkerhet rundt det ukjente, og derfor er det også lett å være skeptiker til alt vi har sett fører til jordens undergang i utallige Sci-Fi filmer. Likevel er Lier optimistisk, og forteller at den nye teknologien som er på vei kan gjøre gode ting for både samfunnet og oss mennesker. Bare den brukes riktig.

– Det er mye teknologi vi kan bruke til å løse viktige oppgaver. Nå forskes det blant annet på å løse zikaviruset, som er en forferdelig sykdom. Her brukes enorme datamengder til å finne en løsning for å bekjempe viruset. Vi vil se at vi kan lage nye medisiner som en følge av den teknologien vi nå har tilgjengelig, sier han.

Ikke bare kan teknologien brukes til å bekjempe nåtidens sykdommer, den vil også sikre bedre opplæring av menneskene som holder våre liv i hendene.

– Legestudenter får for eksempel allerede opplæring i operasjoner ved å bruke VR. Teknologien kan også brukes til å spesialtilpasse utdanning og opplæring til hver enkelt, slik at alle lærer mest og best mulig, sier han.

Hva mener du om flyvende dronetaxier? Del din mening med #forvaltningsbloggen

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x