fbpx

Blir man lykkelig av å få masse penger?

Lykke kan ikke kjøpes for penger, sies det. Men blir man ikke lykkeligere om man får masse penger?

Så godt som alle ønsker seg mer penger, og mange har planene mer eller mindre klare for hva de ønsker å gjøre med livet sitt om disse pengene skulle ramle inn i ens liv.  Det ikke så vanlig at en formue uventet dukker opp, og selv om det kan skje at man finner en Vincent van Gogh eller Picasso på loftet eller at advokaten til en rik onkel i Amerika tar kontakt, er nok den vanligste måten å komme over uventet rikdom at man vinner i pengespill.

De som vinner i Lotto

Ny forskning viser at man virkelig får et mer tilfredsstillende liv om man får mer penger. Forskere fra Stockholms Universitet, Handelshøyskolen i Stockholm (SSE) og New York University har fulgt opp fem tusen svenske lottomillionærer og fant ut at det å vinne et betydelig beløp (over 1 million SEK) i pengespill gjør at du opplever ditt eget liv som mer tilfredsstillende. Ved å sammenligne de som vinner med de som ikke vinner, kan man slå fast at de som vinner store pengepremier er med tilfreds. Denne tilfredsheten varer også lenge, den er fortsatt til stede i to tiår etter at man vant den store gevinsten.

At man er mer tilfreds med livet burde kanskje innebære at man er lykkeligere. Men når de svenske lottovinnerne blir spurt, så tyder svarene på at de er omtrent like lykkelige som de som ikke har vunnet en stor pengepremie. Man er altså fornøyd med egen livskvalitet, men opplever ikke noen lykkefølelse i hverdagslivet av den grunn. I hovedsak svarer lottovinnerne at de er tilfreds med den finansielle situasjon, men de er som andre folk når det gjelder mental helse og lykke. I følge en av forfatterne bak forskningsrapporten, Robert Östling, viser deres forskning at det er lettere å bli tilfreds enn lykkelig.

Les også: 

150 milliarder i aksjefond på flyttefot

Pensjon fra første krone? Det er viktigere å være langsiktig!

Og vi som ikke vinner i Lotto?

De færreste av oss vinner en stor pengepremie. Om lag 40 % av oss spiller ikke engang pengespill. Hvordan står det til med lykken og tilfredsheten blant oss andre, altså de som er mindre heldige eller som ikke satser på flaks? Tidligere forskning viser en klar sammenheng mellom det å være tilfreds med livet og det å ha høye inntekter. Men man blir ikke nødvendigvis lykkeligere av å ha høy inntekt. Hva er det som kan gjøre deg lykkelig?

Når det gjelder penger og pengebruk er det en studie som viser at penger faktisk kan gjøre deg lykkeligere. Det viktige er å bruke pengene riktig. Forskere fra Yale og Cambridge undersøkte banktransaksjoner i Storbritannia og sammenlignet det opp mot personligheten til forbrukerne. Konklusjonen var at de som bruker penger i henhold til sin personlighet er lykkeligere.  For eksempel ville impulsive og utadvendte mennesker få det bedre av å bruke penger på pub, mens mennesker med stor grad av empati blir lykkelige av å gi bort penger til veldedighet.

Les også: 

Slik bør du investere i ulike faser av livet

Strategisk allokering – det langsiktige valget

Deg og meg

Mennesker er sosiale dyr. Vi kan bli lykkelige av å gi penger til andre som trenger det mer enn oss selv, men noe som kan gjøre oss finansielt mer utsatt er om naboen vinner i Lotto. Naboene til de som vinner en stor pengepremie får nemlig en økt sannsynlighet for å gå konkurs, viser forskning fra Federal Reserve Bank of Philadelphia. Konkurranseinstinktet kan drive naboene til det finansielle stupet, når de forsøker å konkurrere på like vilkår med de som nettopp har vunnet en millionpremie når det kommer til valg av blant annet bil og kjøkkenoppussing.

Mens misunnelse og sjalusi er sterke drivkrefter som kan rive et menneske i stykker, finnes det også godhet i oss. Noe som hjelper på lykken er å gi til andre. Selv små gaver til andre hjelper på ens egen lykke, viser en studie fra University of British Columbia. Riktignok varer ikke denne lykken evig, men det bidrar på kort sikt. Og lang sikt er jo summen av alle kortsiktigheter.

Julen er en tid for å gi. Det er også en tid som oppleves som lykkelig for mange. Det er kanskje en egoistisk tanke, men om man gir litt mer til andre i år, blir man da kanskje lykkeligere? I så fall kan lykke kjøpes for penger – dersom vi bruker pengene på gaver til andre.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x