fbpx

Antrekk og klokker – hvordan matcher man riktig?

Slik matcher du riktig i alle typer anledninger.

Se for deg en smokingkledd herre på et finere arrangement.

Han har selvtillit, stil og en holdning som får alle til å snu seg to ganger.

Så løfter han tilfeldigvis opp armen for å sjekke tiden, på en gammel Casio med slitt gummireim.

Stopp, det er hakk i plata!

Dette er kraften til et armbåndsur. Som beltet ditt, kan minimalistisk tilbehør hos menn enten ødelegge eller berike et antrekk.

Menn er vanligvis ikke så glad i tilbehør og dill dall, derfor er den moderne klokken blitt det trygge valget når et antrekk skal piffes opp. Et armbåndsur gjenspeiler personligheten til eieren, og de aller fleste menn foretrekker å eie mer enn en klokke. Men hvordan skal antrekk og klokker matches?

Under finner du 6 veiledende råd for å sikre at du bruker riktig klokke til riktig anledning og antrekk.

#1: Tilpass etter formaliteten på arrangementet du skal delta på

Slik matcher du antrekk med klokker! (Foto: Forvaltningshuset AS).
Slik matcher du antrekk med klokker! (Foto: Forvaltningshuset AS).

Hovedkategoriene for klokker er analoge og digitale klokker.

Digitale klokker har enten et LCD-display eller en LED-løsning som viser tiden i numerisk form. Reimen på slike klokker er som regel av typen plastikk eller gummi. Disse klokkene passer perfekt i idretts-sammenhenger, hvor du trenger en klokke som tåler en støyt.

Denne artikkelen kommer til å konsentrere seg om analoge armbåndsur. Analoge klokker har et ansikt med time- og minuttvisere som har en syklus på tolv timer. Slike klokker regnes som klassiske og formelle, som gjør de passende til forretningsmøter og finere arrangementer, i tillegg til at de passer til hverdagslige antrekk.

Les også:

Klokker som investeringsobjekt

Innenfor den analoge klokkekategorien, finnes det 5 hovedtyper for herreklokker:

 • Dressklokke: Betegnelse for slanke og enkle ur, som kun har time- og minuttviser. Elegant og sofistikert, dressklokken har et klassisk ansikt, uten komplikasjoner (ekstrafunksjoner på en klokke). Med en tynn sort lærreim er du sikret de aller fleste formelle situasjoner.
 • Dykkerklokke: Originalt designet for dykking, er disse klokkene produsert for å kunne tåle trykk under vann. De kommer med stållenke og har som regel lettleste arabiske nummer. Typisk inkluderes dagsdato som komplikasjon.
 • Racingklokke: Medium til stor i størrelse, med et større ansikt som dekkes av klare arabiske nummer, som sprites opp med forskjellige farger. Selve kassen er i rustfritt stål, og armbåndet i enten gummi eller stål.
 • Pilotklokke: Laget for cockpiten. Slike ur er som regel middels til store i størrelse, med en overdimensjonert viser, rent design og fine lesbare tall som lyser i mørket. Kommer som regel med dagsdato-funksjon og noen ganger kronograf som implikasjon. Produseres oftest med sort lærreim.
 • Feltklokke: Født i skyttergravene under andre verdenskrig, feltklokker er sterke og funksjonelle armbåndsur som er tøffe nok til å tåle feltaktiviteter. Fra liten til medium i størrelse, med lær eller natoarmbånd, og et klokkeansikt med arabiske nummer som er enkle å lese. Kan inkludere dagsdato-funksjon.

Hvordan matcher man riktig?

Når du vet hvilke klokketyper som finnes, så er neste steg å lære seg hvilke antrekk som passer de forskjellige kategoriene.

 • Smoking/Galla – I formelle situasjoner, hvor det er pålagt å delta i dress/smoking, så vil en dressklokke være det eneste riktige alternativet. Klokken bør være stilren, uten nevneverdige komplikasjoner og ha en sort og tynn lærreim.
 • Dress – «Dress» høres kanskje formelt ut, men dette er faktisk blant de minst formelle dresskodene som brukes til høytidelige anledninger. En mørk konservativ dress passer best med en minimalistisk type klokke. Noen mener for eksempel at en formell dress aldri skal pares med en dykkerklokke, men en litt mindre formell dress kan absolutt bli paret med en dykkerklokke, hvis man bruker en sort lærreim.
 • Business casual – Her snakker vi button down skjorte, cardigan, mørk denim og skinnsko. Antrekket du rett og slett ville brukt i et uformelt møte på jobb eller på en date. Når du er i dette territoriet, kan det være smakfullt å bruke en større klokke med flere komplikasjoner. En pilotklokke kan derfor være aktuelt å bruke i slike settinger.
 • Casual – Som navnet tilsier, er dette den minst formelle dresskoden. Går du med jeans, poloskjorte og joggesko, kan du trygt bære alle typer klokker med unntak av dressklokker. Er du i fysisk aktivitet med fare for støt mot klokken, anbefales feltklokken som det beste alternativet.

Les også:

Klokker som investeringsobjekt

#2: Matching av reim og antrekk

Matching av reim og antrekk. (Bilde: Pixabay).
Matching av reim og antrekk. (Bilde: Pixabay).

Når du vet hvilken klokke som passer antrekket ditt, er neste steg å sjekke hvilke reimer man kan bruke til forskjellige typer klær.

Det finnes to viktige retningslinjer:

 • Lærreim blir betraktet som mer formelt enn en stållenke.
 • Svart lær er mer formelt enn brunt lær.

Selv om gull og sølvlenker ikke regnes som akseptable å bære i formelle situasjoner, så kan en klokke med slike detaljer være høyaktuell i andre situasjoner hvor man ønsker å pynte seg opp, så lenge lenken passer med antrekket du har satt sammen.

Grove, robuste, slitte lærreimer (slik man ser på feltklokker) er et unntak fra den skinnformede regelen, og bør være paret med et nedtonet antrekk, slik som jeans, poloskjorte og joggesko.

#3: Lær passer med lær

Lær passer med lær. (Bilde: Pixabay).
Lær passer med lær. (Bilde: Pixabay).

Når du har på deg en klokke med lærreim, er materialet og fargen på skoene dine en passende referanse for riktig valg.

Du bør starte med å matche beltet med skoene dine. Så kan du matche klokken med alt.

En klokke med sort lærreim bør brukes med sorte sko og belte; er reimen brun bruker du brunt belte og brune sko. Klokkebåndet trenger ikke å være nøyaktig samme farge, men bør ha en tilnærmet lik tone (lys medium mot mørkt).

#4: Metall komplimenterer metall (og dine klær/sko)

Metall komplimenterer metall. (Bilde: Pixabay).
Metall komplimenterer metall. (Bilde: Pixabay).

Metallene som blir brukt til å lage klokkekassen (rammen rundt klokkens ansikt), samt lenken, kan komme i alt fra stål, gull, sølv, platina og titan. Fargen på metallet bør passe sammen med resten av tilbehøret du går med (gifteringen er unntaket), vi tenker på slike ting som mansjettknapper, sko- og beltespenne etc. – tilbehøret bør derfor være i enten gull eller sølv.

Fargene må ikke matche perfekt. Eksempelvis, kan en klokke i rosegull brukes med en beltespenne i gult gull.

#5: Stållenker ser bedre ut med forskjellige typer farger

Stållenker ser bedre ut med forskjellige typer farger. (Bilde: Pixabay).
Stållenker ser bedre ut med forskjellige typer farger. (Bilde: Pixabay).

Når en klokke har stållenke, kan man bruke både brune og svarte sko. Men, visse metallfarger går bedre med bestemte farger på klær / sko.

Sølvklokker samsvarer best med klær og sko i svarte, grå og blå nyanser.

Gullklokker passer best med brune, beige og andre jordfarger.

#6: Arvegods? Da kan reglene bøyes!

Arvegods? Da kan reglene bøyes! (Bilde: Pixabay).
Arvegods? Da kan reglene bøyes! (Bilde: Pixabay).

Klokker som er gått i arv representerer mye historie. Slike armbåndsur blir ofte brukt som lykkebringer eller som et fint minne av den forrige eieren. En klokke som arvestykke brukes derfor ikke basert på siste trender og moter; det er en gjenstand man går med for å minnes familiens historie og kultur. Du kan derfor bruke en slik klokke i de fleste sammenhenger, i tillegg til at du har en fin samtalestarter hendig plassert på armen din.

Les også:

Klokker som investeringsobjekt

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x