fbpx

9 suksessfulle entreprenører uten høyere utdannelse

Er høyere utdanning en nødvendighet for å lykkes?

Er høyere utdanning en nødvendighet for å lykkes? Trenger man eksempelvis en lang skolegang for å bygge en suksessfull bedrift?

I dagens samfunn er de fleste av oss oppdratt til å tro at det å ta høyere utdanning, få gode karakterer og jobbe etter studiene er formelen man må følge for å lykkes. Men er det virkelig slik for alle? Mange entreprenører har bevist det motsatte, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på 9 mennesker som har gått imot strømmen.

Utdanning har selvfølgelig noe for seg, og er i mange tilfeller et helt riktig veivalg. Men det å ta en høyere utdannelse er i mange tilfeller ikke strengt tatt nødvendig. Det finnes nemlig mange suksessfulle entreprenører som ikke har noen formell utdannelse, men som likevel har klart å skape store forretningsimperier.

John Fredriksen

John Fredriksen

John Fredriksen er første nordmann på listen. Fredriksen er en norskfødt olje- og shippingmagnat med kypriotisk statsborgerskap. Han kommer fra vanlige kår, men bygget seg fra bunnen til å bli en av verdens rikeste menn.

Tidsskriftet Kapital vurderte at John Fredriksen i 2017 hadde en nettoformue på 98 milliarder kroner. Han antas å være verdens største tankreder, og den rikeste nålevende person født i Norge.

Les også: 

Kan smykker være et investeringsobjekt?

Blir man lykkelig av å få masse penger?

Olav Thon

Olav Thon

Andremann på listen er forretningsmannen Olav Thon. I desember 2013 ble det kjent at han ga bort mesteparten av sin tidligere formue på 29,2 milliarder kroner til en stiftelse i hans navn.

Thon var tidligere hovedaksjonær i Olav Thon Eiendomsselskap, et selskap med store interesser i den norske eiendomsbransjen. I 2010 regnet tidsskriftet Kapital Thon som Norges rikeste mann, med en anslått formue på 21,3 milliarder kroner.

Thon har ingen høyere utdannelse, og har som mange andre entreprenører uttalt at utdannelse ikke alltid er nødvendig for å lykkes her i verden.

Kjell Inge Røkke

Den tredje nordmannen på denne listen er ingen ringere enn Kjell Inge Røkke. Den kjente norske forretningsmannen er Aker ASAs hovedeier, og har vært drivkraften i Aker siden 1990-tallet. Som mange sikkert vet, startet Røkke sin karrière da han kjøpte en 69-fots tråler i USA i 1982, og han bygget gradvis opp et ledende, verdensomspennende fiskeriselskap. I 1996 kjøpte det Røkke-kontrollerte selskapet RGI nok Aker-aksjer til å bli Akers største eier, og fusjonerte senere RGI med Aker.

Røkke er styremedlem i Aker Solutions, Aker BP, Ocean Yield og Kværner.

Richard Branson

Richard Branson

Richard Branson er grunnlegger av Virgin Atlantic Airways, Virgin Records, Virgin Mobile og andre selskaper relatert til Virgin-merkevaren. Branson droppet ut av videregående skole i en alder av 16 år. Han har også innrømmet at han er dyslektiker, som førte til at han fikk dårlige karakterer på skolen.

At han slet på skolen, stoppet han derimot ikke fra å skape et stort navn for seg selv. I dag er Branson en utadvendt forretningsmann, med sterke meninger om blant annet politikk og utdanning. Han har kommunisert til media at skoler burde gjøre en bedre jobb for å hjelpe fremtidige entreprenører, og tilrettelegge for mennesker som har lyst til å skape noe selv.

Michael Dell

Michael Dell

Michael Dell, er grunnleggeren av Dell Computers. Hans formue er estimert til å være opp mot 20 milliarder dollar. Dell studerte ved universitetet i Texas, men droppet etter hvert ut av skolen. I USA bor de fleste studenter i internat, og det var her at Michael begynte å bygge det som i senere tid skulle hete Dell.

I 1992, ble Dell den yngste konsernsjefen å finne på Fortune 500, med sine 27 år.

Les også: 

Bør du investere i sekundærbolig eller aksjefond?

Valgets kvaler – Slik velger du god vin

Steve Jobs

Steve Jobs

Det er antakeligvis ikke veldig mange mennesker som ikke er kjente med historien til Steve Jobs, medgrunnlegger av Apple. Selv om han fullførte videregående skole i Homestead High School i 1972, så endte han opp med å droppe ut av Reed College, en utdannelse som hans foreldre nesten ikke hadde råd til.

På tidspunktet hvor han døde i 2011, var hans formue på hele 11 milliarder dollar. Ikke dårlig for en «college dropout». Steve Wozniak, som også var med på å grunnlegge Apple, har en estimert formue på 100 millioner dollar, og har heller ikke fullført college i USA.

Larry Ellison

Larry Ellison

Larry Ellison, tidligere administrerende direktør i Oracle, droppet ut av to universiteter. Hans formue i dag? Drøye 54 milliarder dollar. Etter å ha bygget databaser for CIA, grunnla han Software Development Laboratories (SDL) med to partnere i 1977. Dette firmaet ble etter hvert kjent som Oracle Systems Corporation i 1982.

I dag jobber ikke lenger multi-milliardæren som administrerende direktør, men han er fortsatt sittende styreleder og jobber som direktør i Oracle for teknologi. Hans mål var aldri å bli rik, men heller å skape et arbeidsmiljø som han selv kunne dra god nytte fra.

Dave Thomas

Grunnlegger og administrerende direktør i hurtigmatkjeden Wendy’s, droppet ut av videregående skole for å jobbe fulltid på restauranten Hobby House i Fort Wayne, Ind. Selv om han gikk bort relativt tidlig i en alder av 69 år i 2002, var hans formue estimert til å være 99 millioner dollar.

Thomas åpnet sin første Wendy’s i 1969, men kjeden måtte tåle mange opp- og nedturer. Han dukket senere opp i hundrevis av reklamer, som gjorde at han ble en kjent TV-personlighet for de fleste amerikanere på den tiden.

Les også: 

Klokker som investeringsobjekt?

Hvem blir milliardær?

Rachael Ray

Rachael Ray

TV-personligheten Rachael Ray er den eneste kvinnen med i denne listen. Ray er best kjent som TV-kokk, men har også gjort det veldig bra som forretningskvinne og forfatter.

Slik som de andre på denne listen, har heller ikke Rachael fullført noen høyere utdannelse, hun har heller ikke noen formell opplæring i kokkefaget. Likevel har hun klart å opparbeide formuen sin til imponerende 60 millioner dollar. Helt greit for noen som verken har kvalifikasjoner eller utdanning innen faget sitt, eller hva?

Etter å ha lansert TV-serien sin i 2006, promoterte hun showet med å delta som intervjuobjekt i The Oprah Winfrey Show. Hun har også deltatt i andre kjente TV-programmer for å promotere seg selv og det hun jobber med.

Ettertanke

Hva er så meningen med denne artikkelen? En sterk, målbevisst sjel finner alltid en vei fremover. En utdannelse kan enten være en stige mot et godt arbeidsliv, eller et veihinder for hva du egentlig ønsker å gjøre her i livet. Hvis en utdannelse føles som et hinder på veien, viser denne listen at man ikke nødvendigvis trenger å være redd for å sette utdannelsen på vent, og heller satse 100 % på å skape noe selv.

Motta nyheter fra Forvaltningshuset!

Få unik innsikt og hold deg oppdatert på markedet.

x